Читај ми!

Tакмичење из историје Нишу

На државном такмичењу из историје у Нишу, средњошколци су имали и додатна питања о Миланском едикту и животу цара Константина. Основци су одговарали само на питања из градива.

Ниш је протеклог викенда био домаћин државног такмичења из историје за основце и средњошколце.

"Одлучили смо, другим речима, да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора", читала је, измешу осталог, Теодора Јанковић, ученица нишке Основне школе "Цар Константин", заповести Миланског едикта, док су основци су нестрпљиво чекали почетак такмичења. Они нису имали питања из те области, иако им је историја, како су рекли, омиљени предмет.

Маји из Панчева најзанимљивије су, како је рекла, политичке револуције и почетак Новог века, а Милан из Бачке Тополе је пре такмичења обећао да ће се потрудити да што боље одговори на сва питања.

За разлику од њих, средњошколци су имали посебан додатак о Констанитну и Миланском едикту и признају да су научили много тога.

"Научили смо доста о Константиновом приватном животу, о његовим освајањима много више, о територији Србије у то време", рекла је Санела, ученица из Ивањице, Невена из Великог Градишта и Ненад из Ковина.

У Друштву историчара Србије, које организује такмичење, сматрају да је изучавању историје у школама потребно много више повезивања и другачији приступ градиву.

"Требало би да се интегришу теме", предлаже Предраг Марковић из Друштва историчара Србије. "Кад се ради, на пример, једна тема из историје да се истовремено ради иста тема из књижевности, и онда би деца боље схватала значај."

Због богатог историјског наслеђа у Нишу, наставници се труде да овом предмету посвете већу пажњу, нарочито у години када се обележава велики јубилеј Миланског едикта.

Према речима Предрага Нешовића из нишке подружнице Друштва историчара, они се труде да у оквиру редовне наставе, али и слободних активности, што више упознају и најстарију историју града.

Љубав према историји била је пресудна што су ови ученици провели два дана у Нишу, али, како кажу, не и најважнија, јер су се многи спријатељили управо на такмичењима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару