Читај ми!

Сабор бистричких воденичара

Воденичарском заклетвом почео је Други сабор воденичара и помељара у Бистрици, етно-селу код Петровца на Млави. У селу са десет воденица, жито се меље већ неколико векова.

У Бистрици, селу у подножју Великог Сумуровца, налази се десет воденица у којима се у сваком тренутку може самлети кукуруз и пшеница. Будући да је воденичарство у овом крају развијено вековима, пре две године установљена је и манифестација Сабор воденичара и помељара.

Други сабор воденичара и помељара у Бистрици почео је воденичарском заклетвом, после чега је поворку гостију повео чувени оркестар бистричких трубача. У свакој воденици, посетиоце су дочекали воденичари и послужили их домаћим ђаконијама.

Дуж бистричке реке сачувано је десет воденица и једна ваљавица. Свака воденица има више власника и послује, модерним језиком речено, као акционарско друштво.

Једино на тај начин могла се изградити воденица, објашњава Душан Новичић: "Није могао један сам да направи воденицу него су се удриживали, по њих неколико, да би се воденица изградила. Било је такво време, људи су се помагали међусобно."

Бистрички сабор је светковина у част хране. Кажу, брашно испод воденичног камена има изузетан укус.

"Ниједан електрични млин не може тако да самеље кукуруз или пшеницу. Он га сабија па буде као песак", објашњава Мика Шпирић. "Наше брашно је различите крупноће, зато је тако укусно и добро, а добар воденичар има и добре муштерије."

У Бистрици се у сваком тренутку могу самлети кукуруз и пшеница. Неки кажу да је брашно слађе ако меље помељарка, али воденичар Сретен Николић то не признаје.

Вредни Бистричани, осим чувања традиције, препознали су у воденичарству могућност за подстицај развоја туризма. Овај сабор је наклон традицији али и начин да се бистричко богатство представи другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару