Крагујевачки стогодишњак

Стогодишњи Мирослав Ћићарић се, после педесет година, из Швајцарске вратио у Србију. Живи у Крагујевцу, недавно је прославио стоти рођендан и тиме се придружио неколицини Крагујевчана који су закорачили у једанаесту деценију.

Иако не постоје прецизни подаци о томе колико Србија има стогодишњака, резултати последњег пописа говоре да нација постаје све старија. У Крагујевцу живи неколико стогодишњака, међу којима је и Мирослав Ћићарић, Србин са швајцарском адресом.

Ових дана, прославио стоти рођендан. У истргнутим страницама породичног дневника старог скоро век и по, стоји да је Мирослав Ћићарић, по старом календару, рођен 26. априла, односно 9. маја 1913. године, у Скопљу.

Одрастао је на југу тадашње Србије, у бројној, имућној породици. По завршеној школи, постао је активни припадник Војске Краљевине Југославије. Успешну војну каријеру прекинуо је Други светски рат. Готово целу окупацију провео је у италијанском заробљеништву.

"Најпре сам постао официр, све док није дошло до рата", присећа се Мирослав Ћићарић. "Ратовао сам против Шваба и Италијана. После рата отишао сам у Швајцарску."

По завршетку рата, војни позив заменио је другим занимањем. Постао је угледни економиста. О повратку у Југославију није размишљао. Волонтерски је помагао нашим досељеницима, како би се лакше снашли у новој средини.

"У почетку је било доста Срба који су дошли у Швајцарску, али нису знали језик. Ја сам добро савладао француски и њима сам помагао", каже крагујевачки стогодишњак.

За заслуге у раду и помоћ другима, пре десет година добио је и Плакету заслужног грађанина у граду у ком је живео. После више од педесет година, вратио се у Србију, и већ неколико месеци живи у Крагујевцу.

"Има дана када је врло луцидан, када може да исприча шта је било пре 50 или 60 година. Сећа се врло добро неких догађаја", каже његов рођак Ђорђе. "Интересантно га је слушати и разговарати са њим."

Мирослав је стоти рођендан прославио како доликује: у кругу породице и пријатеља, уз торту и шампањац. Иако је у једанаестој деценији живота, љубитељ је, како каже, добре чашице.

На питање пријатеља, има ли намеру да мења животне навике, у шали каже: "Не, бар не у наредној деценији".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару