Читај ми!

Древне цивилизације и пиротски ћилим

Изложбом фотографија "Не губи идентитет", академска уметница из Пирота Драгана Бранковић успешно се представила немачкој публици у берлинској галерији "Прима центар".

После колективних изложби у Лондону, Норвешкој, Египту и Јапану, академска уметница из Пирота Драгана Бранковић, недавно је имала и прву самосталну изложбу у иностранству.

Серијом фотографија инспирисаним шарама пиротског ћилима под називом "Не губи идентитет", млада уметница успешно се представила немачкој публици у берлинској галерији "Прима центар".

Ванвременске шаре пиротског ћилима, каже млада уметница, за њу имају мистичну лепоту и у њима налази непресушну инспирацију за своје радове.

Са жељом да најзначајније наслеђе Пирота представи свету и сачува од заборава, ћилим је приказала на другачији начин. Тако је настала серија фотографија на којима је вешто испреплела богате орнаменте и колорит пиротског ћилима са мотивима древних цивилизација.

"Уопште није било случајно који ћилим је преклопљен преко друге културе", објашњава свој рад Драгана Бранковић. "Рецимо, јапанска  уметност - то  је танак  цртеж са доста цветова. Ја  сам представила гејшу тако што је преко ње преклопљен ћилим који је потпуно цветан и црвен." 

За модеран приступ традицији добила је, каже, много позитивних критика и од љубитеља уметности у Немачкој - где је недавно излагала:

"Како је рекао управник Прима галерије, то је била најбоље посећена изложба ове године. Иако су пре мене три Немице излагале у тој галерији, људи су баш дошли да виде Српкињу у Берлину."

За разлику од неких младих људи који када оду из родног краја забораве корене, ова Проћанка се веома поноси својом традицијом било да је реч о ћилиму, говору или музици.

"Идеја изложбе  ‘Не губи идентитет’ упућено је управо њима - да,  куда год оду, не забораве одакле су пошли и да то са поносом понесу  са собом."

Осим у сликарству и фотографији, Драгана је једнако успешна и у музици. И упркос томе што углавном пева џез, не заборавља ни музику свог краја.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару