Читај ми!

Отпад плови Моравом

Пре две године филмом "Тужна Морава" Србољуб Пешић скренуо је пажњу на загађење реке, после тога неке деонице су очишћење. Моравом сада опет плови смеће.

Када је пре две године снимио филм "Тужна Морава", о загађењу Јужне Мораве код Врања, Србољуб Пешић скренуо је пажњу јавности и иницирао акцију чишћења речног корита. Поново је сада пловио реком и снимао.

Морава је поново пуна разног отпада. Како се проблем загађења реке не односи само на територију Врања, неопходна је сарадња свих општина које повезује Јужна Морава.

Србољуб Пешић поново снима Јужну Мораву, да упозори, скрене пажњу, подсети да природа не прашта.

Плови чамцем Сектора за ванредне ситуације од Златокопа до Врањске Бање, водом и копном, како би избегао препреке и барикаде од флаша, отпада, грања,

"Ми се поносимо делима наших предака, а шта ми остављамо, по чему ће нас памтити? Ужасно је стање, на појединим местима непоправљиво. Кесе окачене о грање, смеће у кориту реке. Најупорнији риболовци траже место прикладно за пецање", каже Србољуб Пешић.

Риболовац Алид Бекић каже да се мења и речни ток.

Пре две године организована је акција чишћења Јужне Мораве. У селима уз реку постављени су контејнери и ту је река чиста. Ван тих деоница смећа има, уз обалу, на гранама и у речном току.

"Град Врање сам не може да изађе на крај са овим проблемом. Потребно је да се укључе и остале општине, пре свега Бујановац, јер река пролази поред њиховог сметлишта", каже Нела Цветковић, члан Градског већа Врања за екологију.

Бујановац санира депонију у Раковцу, крај Јужне Мораве, и припрема пројекат изградње рециклажног центра. И до њих, Моравицом и Биначком Моравом, стиже и отпад, а бројна су и сметлишта уз реку.

"Сваке године санирамо дивље депоније, али опет се за кратко време нагомилавају, од несавесних грађана", каже Басри Мемети, стручни сарадник за заштиту животне средине у Бујановцу.

Не угрожава Мораву само смеће, већ и неконтролисана експлоатација песка. Река мења ток, дрвеће пада, бунари у околини пресушују, стубови мостова пропадају.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије