Читај ми!

Цвећарима (не) цветају руже

Кусиће код Великог Градишта зову селом цвећа. Свако треће домаћинство у овом селу бави се цвећарством. Од цвећа, кажу Кусићани, може да се живи, али ни цвећарима не цветају руже. Мештани за сада своје цвеће пласирају само на домаћем тржишту, али има изгледа да ће га ускоро продавати и у Румунији.

Мештанима Кусића код Великог Градишта баш цвета цвеће и то буквално. Од око 150 домаћинстава у овом селу свако треће се бави цвећарством.

Јелена Маричић, цвећар из Кусића гаји шећерак, лепог јову, мушкатле, петунију... Од цвећа, кажу Кусићани, може да се живи, али ни цвећарима не цветају руже. 

Председник Удружења цвећара Браничевског и Подунавског округа Душан Станковић каже да је производња све тежа, а све мања добит јер има доста цвећара, а цене репроматеријала су порасле.

Кусићани своје цвеће продају углавном у Београду или на локалним пијацама.

Српско цвеће, кажу цвећари, може бити конкурентно на европском тржишту, јер је јефтиније од оног у окружењу. Ипак, не извозе га због компликоване процедуре.

Бранко Гамбирожа, цвећар из Кусића рекао је да се тражи фитосанитарна контрола, компликације су велике и да за сада продају само на домаћем тржишту.

"Кад би ушли у Европску унију и могли да прелазимо границу комбијем, да продајемо наше цвеће, могли бисмо да повећамо производњу", сматра Душан Станковић.

Драган Милић, председник општине Велико Градиште каже да је ове године делегација произвођача цвећа из Кусића била у Темишвару на сајму.

"Ми се надамо да ћемо од следеће године моћи цвеће из Кусића да продајемо на румунском тржишту", каже Милић.

Већ деценију Кусиће је домаћин фестивала цвећа на коме се окупљају излагачи из целе Србије. Тако је некадашње повртарско село постало село цвећа, а општина Велико Градиште добила је још једну туристичку и привредну манифестацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару