Читај ми!

Црепаја спремна за фијакеријаду

У Црепаји, селу фијакера и коња, ништа не препуштају случају, бар кад су у питању њихови љубимци. За 19. Фијакеријаду, која се одржава 6. маја и за коју се увек брижљиво припремају, све је веж спремно.

Црепаја је село коња и фијакера, у којем се већ осамнаест година организује једна од највећих смотра коња и фијакера у Србији.

У породици Атанацков одувек су се гајили коњи. И то не било какви већ липицанери. И најмлађи у породици, Милан и Милош, наследили су љубав према тим племенитим животињама:

„Од деде сам наследио љубав према коњима и не могу да објасним зашто их толико волим", каже Милан Атанацков. „Дражи су ми од било ког аутомобила."

Атанацкови се већ неколико месеци припремају за своју фијакеријаду. Коњи се сад и држе само за овакве смотре и одавно су већ постали ствар престижа у селу.

„У Банату су се коњи некада користили само за пољопривреду, али одавно их је заменила моћна механизација", каже Пера Атанацков, наглашавајући да оно што се много воли нема цену. „Гајење коња сад нам је само хоби. То је велико задовољство, али и још већи трошак."

Фијакери у Црепаји стари су и по стотину година и тешко их је одржавати. Нема мајстора који би их поправљали и зато их сви брижљиво чувају, јер нема ништа лепше него упрегнути коње и провозати се селом.

А да би све било тако лепо и очувано потребно је много љубави, труда и новца. Петар Лупулов два пута дневно тимари своје љубимце:

„Два до три сата ујутру и исто толико увече морате посветити коњима ако хоћете људски да бринете о њима. Потребно им чешљање, ја их лети и купам, сад имам и ждребе, па су и обавезе још веће."

Драган Јованов из КК „Липицанер" тврди да је у Црепаји све спремно за почетак 19. Фијакеријаде.

„У селу имамо четдесетак липицанера и сви су спремни за смотру. Наши коњари учествују само у ревијалном делу, а гостима препуштамо такмичарски део", објашњава Јованов. „Ми одлазимо у друга места на фијакеријаде и трудимо се да будемо љубазни домаћини, али и добри гости. И увек смо расположени за добро дружење."

У понедељак, шестог маја, Црепајци очекују неколико стотина коња и око хиљаду гостију из читаве земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару