Читај ми!

Боровнице лек против сиромаштва

Неразвијено Трговиште погодно је за гајење шумских плодова и производњу органске хране. Зато је општина поделила пољопривредницима десет хиљада садница боровнице и уложила у системе за наводњавање.

Дуго се говори о томе да је пољопривреда развојна шанса неразвијене општине Трговиште. Неке од предности су очувана околина без индустријских загађивача и изобиље воде. Општина је у сарадњи са агенцијом Веда поделила пољопривредницима 10 хиљада садница боровнице и уложила у системе за наводњавање. Узели су у обзир и недостатке, брдско-планинско подручје, ситне парцеле и недостатак механизације погодни су за шумске плодове, и органску храну.

Тек је засађена боровница, земљиште претходно припремљено, ограђено, прекривено боровим иглицама. Стиже и вода, кап по кап. Димитријевићи су 60 ари одвојили за боровницу, половина је испуњена.

"Овде сам проводио време као дете, а друго, надам се и заради од боровнице", каже Срећко Димитријевић.

Од 86 узорака земљишта трећина је имала одговарајуће параметре за боровницу. Двадесет и једно домаћинство има плантаже, подељено је 10.000 садница. Пионир у послу је Слађан Јовановић, сада је четврта година и очекује први род.

"Поделио сам сваком по мало, неком 100 неком 500 грама гратис, да пробају и сада имам унапред наручено 200, односно 300 килограма", каже Јовановић.

Од 1995. године не ради предузеће "Пчиња", у стечају су фабрика, рибњак, пекара и стари хотел. Има заинтересованих инвеститора за прерађивачке капацитете.

"Мало су проблеми око имовинских односа или неукњижења, радимо на томе и брзо очекујемо разрешење и првог инвеститора", каже Ненад Крстић, председник општине Трговиште.

Без хемикалија, вештачких ђубрива, традиционална, истовремено органска производња. Брдско-планинско подручје богато је водом.

"Овде нема конвенционалне производње, машине не могу да раде, због терена, нема хемијске заштите", објашњава Сента Аранђеловић, произвођач органске хране.

Пет одсто општинског буџета одваја се за пољопривреду. Са партнерима реализују пројекте, на јесен ће 60 полазника обуке бити спремно за садњу јабуке, шљиве, вишње и малине.

"Имамо у Фонду и програм за сточарску производњу, набавку уматичених грла витенберг оваца и алпино коза", истиче Небојша Антић из Фонда за пољопривреду.

У општини живи 5.000 становника, сваки пети је активни пољопривредник, али сви производе за своје потребе. Брдско планински је терен, ситне парцеле, нема индустријских загађивача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару