Читај ми!

Оживљавање поцерског виногорја

Мештани Поцерја надају се да ће, уз помоћ Града, вратити славу познатог виногорја. Тамо данас има око 200 хектара винограда, али се површине са виновом лозом сваке године повећавају за десетак процената.

Од почетка пролећа, Драган Јефтић из Грушића у свом винограду је скоро сваког дана, јер у њему увек има посла. Тренутно скида вишак ластара, ускоро би требало да почне међуредно тањирање, а крајем седмице и прскање.

Прву лозу на овом имању засадио је његов прадеда Тодор, а традицију ће наставити и његова деца.

"Две тоне грожђа дају око 800 литара вина. То гајимо вековима, традицију имамо и то је једноставно велика љубав, а не толико велика зарада", каже Драган Јефтић, пољопривредник из Грушића.

У Поцерини се виноградарством бави око 500 пољопривредника. Само у Грушићу, винова лоза засађена је на око 40 хектара.

Директор Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић каже да је и толико произвођача сасвим довољно за добар старт.

"И ми имамо за две или три године на изложби вина у Шапцу своје вино, са свог виногорја", додаје Срдановић.

Од првог засада до првих сорти вина са заштићеним географским пореклом, пут је, кажу произвођачи, и тежак и дуг. Квалитет земље, добро грожђе и енолог нераскидиви су делови тог ланца.

Председник Удружења винара и виноградара Србије Гвозден Раденковић каже да су њихова вина високог квалитета и да се могу мерити са светским именима:

"Генерално, наш проблем је нешто виша цена, али не зато што наши винари желе преко ноћи да се обогате, него због врло високих трошкова производње."

Претходних година, град Шабац је, поред риголовања и набавке кречњака за све оне који желе да се баве виноградарством, организовао и стручна предавања, посету произвођачима у Шумадији, а сваког пролећа и традиционалну изложбу вина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару