Читај ми!

Галерија Рима отворила изложбену сезону

Изложбом скулптура и цртежа Здравка Јоксимовића, професора на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, крагујевачка Галерија Рима отворила је нову сезону.

Проф. Здравко Јоксимовић, ученик Николе Коке Јанковића, Крагујевчанима се представља тематском изложбом скулптура и цртежа чије је полазиште и инспирација тело. Његовом изложбом Галерија Рима отворила је  изложбену сезону.

Провокативним радовима уметник настоји да "ликовним средствима попут облика, волумена, линије, тај мотив, врати из подручја баналног у сферу еротског и поетичног". Суптилно и танано, Јоксимовић ваја и црта истински извор живота.

Историчар уметности Јеша Денегри наводи да се Јоксимовић, као и већина вајара, осим скулптуре у три димензије и облика, бави и цртежом који може да буде самостално дело или пратња скулптури. На изложби у Крагујевцу, све се то уклопило у тему еротизма која је честа у
историји модерне уметности.

Јоксимовићеве скулптуре, занатски беспрекорне, технички перфектне, допуњене су цртежом којим уметник истражује колико се може бити инвентиван, интригантан, другачији. Суптилно и танано тело дају му неисцрпне могућности за изражавање.

"Моји радови имају за тему еротику која није превише наглашена, али ни скривена. Све је питање мере. Како пронаћи ту меру да то није вулгарно, да не вређа, већ да има уметничку вредност", објашњава Јоксимовић. "О том мотиву се може размишљати на различите начине. То може да буде само наговештај, па публика може да надогради тему и да је свако види на свој начин."

Један од најзначајнијих уметника на ликовној сцени Србије, вајар средње генерације који је донео ново поимање скулптуре, излагао је самостално и групно, у Србији и свету.
Део његовог стваралаштва у Галерији Рима, Крагујевчани могу погледати до краја
априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару