Читај ми!

Почела сетва шећерне репе

У Банату је почела сетва шећерне репе, двадесет дана касније него прошле године. Пољопривредници, ипак, очекују добре приносе, а откупном ценом су, кажу, задовољни.

Лепо време ратари су једва дочекали и сад не излазе из својих њива по читав дан, а има и оних, бар у Панчеву, који раде и ноћу. У Црепаји су добро припремили земљиште и пољопривредници очекују много боље приносе него прошле године.

Слободан Дрљача из семенске куће "Марибо Шид" каже да су велике падавине протеклих недеља допринеле да се залихе влаге накупе и у дубљим слојевима земље и то до педесет центиметара.

"То ће свакако допринети да репа, која је веома нежна, дочека сушни период развијена. За њу је најважнији период до ницања и ако се до јуна добро развије њен корен она ће допрети до дубине земљишта где има влаге и онда неће бити проблема", каже Дрљача.

Пољопривредник Драган Јованов из Црепаје максимално користи лепо време и прво сеје касније сорте, а ране је оставио за крај.

"Очекујем да ће ово бити родна година. Применио сам све агротехничке мере, најављује се добар распоред падавина и нема разлога да буде бољи принос него лане, када смо имали сушу. Прошле године имао сам око шест вагона по хектару, а сад очекујем бар седам", каже Јованов.

У јужном Банату овог пролећа сејаће се 25 одсто више шећерне репе него лане, јер су ратари по добрим паритетима од шећеране добили квалитетно семе, вештачко ђубриво и заштитна средства, а већ сад знају и која ће бити откупна цена њиховог производа.

"То је цена од 42 евра по тони, што је највећа цена у последњих десет година. И на тај начин, али и разним кредитирањем за куповину механизације заинтересовали смо ратаре да посеју веће површине слатким кореном", каже директор сировинског сектора у шећерани "Суноко" из Ковачице Горан Гребачки.

За ратаре сад нема предаха. Чим посеју шећерну репу, чека их сетва кукуруза, а потом и сунцокрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару