Читај ми!

Златне нити Врњачке Бање

Смотра народног стваралаштва "Златне нити", која је у Врњачкој Бањи одржана десети пут, окупила је излагаче из 70 градова Србије и региона. Циљ ове манифестације је очување традиције, од обичаја и кулинарских специјалитета до ручних радова.

Учесници смотре "Златне нити" представили су умеће веза, златовеза, ткања, плетења и шивења, а посетиоци  су могли да пробају јела спремљена по старим и скоро заборављеним рецептима.

И излагачи и посетиоци сматрају да је ова манифестација добар начин да се негује традиција, али и прилика да се научи нешто ново. Пројектом очувања старих заната у Врњачкој Бањи предвиђена је обучавање младих људи занатским вештинама. Обуку је до сада  завршило  четрнаесторо полазника.

Заинтересовано је доста младих који желе да уче и који се враћају традицији, рекла је Светлана Трифуновић, председница Друштва жена Врњачке Бање "Златне нити", наглашавајући да  најмлађа полазница има само једанаест година и одлично тка.

С генерације на генерацију,  у Страгарима надомак Трстеника, преноси се умеће израде народне  ношње. Слободан Миленковић је од малена радио са својим оцем, седео за машином и учио, а данас је, како каже, срећан што ће његова унучад можди наставити породични посао.

"Златне нити" и сличне манифестације не само да  чувају од заборава народно стваралашство већ доприносе разноврсности понуде која може привући туристе. А уз  традиционалну гостопримљивост и лековите воде, већи број оваквих манифестација, сигуран су пут за развој туризма целог краја, рекао је  Драган Глигоријевић, председник Међународног  центра за развој и унапређење  хотелијерства и туризма Сацен интернационал.

На крају манифестације, на којој су се за четири дана представили излагачи из из Србије и земаља  у окружењу, једногласна  је одлука да су сви победници. У једном су успели сигурно, а то је да на најбољи начин представе народну ношњу, традиционална јела и обичаје крајева из којих долазе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару