Читај ми!

Брже школовање за најталентованије

Деци која су талентована за науку, уметност или спорт, захваљујући методи акцелерације, омогућен је ранији упис у школу или прескакање разреда. Тринестогодишња Тамара Роговић из Краљева ове школске године завршиће два разреда.

Захваљујући методи акцелерације, деци која су талентована за науку, уметност или спорт, омогућен је ранији упис у школу или прескакање разреда какву признаје наш систем образовања.

Педагози и психолози ипак упозоравају да нису сва деца физички и ментално способна за дружење и похађање наставе са старијим ученицима, због чега емоционално пате и повлаче се у себе.

Уколико било које дете покаже неки изразити таленат или је мотивисано да учи много више него остали ученици, наше школство ће му омогућити да прескочи барем један разред.

Тринестогодишња Тамара Роговић се ни по чему не разликује од осталих ученика, осим што ће ове школске године завршити два разреда. Она је једина ученица у Краљеву чији су родитељи прихватили да заврши основну школу по методи акцелерације.

"Тамара је на крају првог полугодишта, током јануара месеца, полагала испите из седмог разреда. Наравно, све их је успешно положила и сада је ученик осмог разреда. Испите из осмог разреда полагаће на крају ове школске године", каже директорка Основне Школе "Краљевачки батаљон" Марина Вучинић.

Истраживања су показала да је акцелерација добар метод за талентовану децу, јер су она одговорнија и постижу много бољи успех у школи.

Тамарина мајка Љиљана Милошевић, каже да би препоручила, као један добар програм, програм акцелерације.

"То је заиста нешто што прати европске стандарде и што омогућава ђацима, који су себе већ тако рано пронашли, да иду путевима који су за њих примерени", истиче Милошевићева.

Тамара је врло рано показала склоност за сликање и цртање. Њени родитељи су одлучили да јој у томе пруже сву потребну потпору. Са њом већ годинама ради ликовни педагог.

Академска сликарка Слађана Миљковић мисли да би родитељи који имају талентовану децу требало да следе Тамарин пример и да улажу у децу.

Тамара каже да јој никад није досадно да црта по цео дан.

Када је у питању прескакање разреда, родитељи морају о томе да се посаветују са школским психолозима који ће проверити да ли су њихова деца социјално и емотивно зрела за такав корак. Треба поћи, како кажу, само од тога да деца више неће одговарати за оцене него полагати испите већ у основној школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару