Читај ми!

Експлоатација песка руши мостове

Мештани села Врбова код Владичиног Хана протестовали су, јер сматрају да им је мост угрожен због неконтролисане експлоатације песка. И на подручју Врања има угрожених мостова, а један је затворен за саобраћај. Дирекција за воде је за прошлу и ову годину издала два решења за експлоатацију речних наноса.

Појединци који нелегално експлоатишу песак, граде неадекватне објекте у речним каналима и од река на подручју општине Владичин Хан праве депоније чиме угрожавају водни режим, саопштава Републичка дирекција за воде.

Основа моста је испод воде, а река је нанела шибље и грање. Без четрдесетак ари земљишта остали су мештани Врбова, приобаље односи вода, а све то, како тврде, због експлоатације песка и шљунка.
                                                                                                                                                                                                       Небојша "Ако се експлоатација настави мост ће највероватније да падне", каже Стевановић из Врбова.

Предраг Павловић из Врбова каже да се јављај људи кад крену да копају песак, дођу по пар сати па побегну камионима.

Знају у општини Владичин Хан да је приоритет изградња Коридора 10, због које је и интензивирана експлоатација, али упозоравају да је неопходно поштовање закона.

Председник Скупштине општине Владичин Хан Миљан Стојановић каже да дозвола подразумева и израду стручног елабората и да се врати земљиште са кога је експлоатисан песак у првобитно стање.

Мост у Ратају код Врања је затворен за саобраћај, а од 1996. године четири пута је саниран. Сада је граду за санацију потребно шест милиона динара.

Горан Трајковић из Ратаја каже да сваки пут када локална самоуправа уложи средства, после опет се наставља експлоатација и не санкционишу се они који експлоатишу песак.

Угрожени су и бедеми за заштиту од поплава. Поред моста на регионалном путу код Ристовца експлоатише се песак.

Директор Дирекције за изградњу Врања Горан Ђорђевић каже да људи копају, мењају ток реке Јужне Мораве, река поткопава стубове мостова и наноси се штета.

Срђан Милошевић, члан градског већа за инфраструктуру и саобраћај они само траже да експлоатација буде контролисана и да не буде близу мостова.

Републичка дирекција за воде је за годину дана издала два решења за експлоатацију речних наноса на подручју Владичиног Хана. Остали нелегално експлоатишу песак и шљунак и зараде до 1.000 евра по шлеперу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару