Читај ми!

Сувенири који најбоље представљају Ниш

Најуспешнији радови на конкурсу Туристичке организације Ниша за сувенир града изложени су у галерији нишког Културног центра, а убрзо ће се наћи и у сувенирницама.

Званичним сувенирима града Ниша од овог месеца придружује се мноштво нових. На конкурс који је у марту расписала Туристичка организација Ниша пристигло је 120 радова. Жири уметника и историчара уметности најбоље радове сматра изузетно креативним.

Један од чланова жирија Миодраг Анђелковић каже да кад неко помене реч Србија, он каже шљивовица, опанак и ћевап.

"А кад се нарочито Ниш помене, онда се каже само ћевап. Не, Ниш је нешто друго, Ниш је врло богат град", истиче Анђелковић.

Међу најбољим радовима су и украсни и употрбни предмети, стандардни и савремени са мотивима хришћанства, Константина, Медијане, Ћеле куле.

Директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић каже да предстоје преговори са учесницима конкурса, мада је то био један од услова, око њихових могућности да масовно производе сувенире, а да ће они од њих откупљивати и продавати у њиховим сувенирницама.

Мотиви хришћанства, Константина и историјског наслеђа Ниша на уметничким делима, из приватне уметничке радионице Љубе Марковића излазе и читаву деценију пре великог јубилеја. Свако дело које ручно раде уметнице Даница, Мила, Марија и Соња је уникат.

"Сваки наш рад је комбинација различитих техника, теракоте која је позлаћена и патинирана, мозаика или мозаичног ређања камена, рада на стаклу, сликања или цртања по стаклу", каже Мила Џинић.

Соња Лазић каже да сваки производ прође кроз њихове руке, јер они то стварају и свако од њих остави свој лични печат.

Вредни сувенири из ове уметничке радионице већ су отишли на свих пет континената. Званичне поклоне за пријатеље и сараднике широм света овде купују многа предузећа и установе, градске управе више градова, Тениски савез Србије, кабинет председника.

Грађани и туристи не тако често, због цене условљене уметничком вредношћу дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару