Читај ми!

Дијаспора оживела село

Село Раваница код Краљева је једино село у краљевачком крају у ком се, у последњој деценији, бележи повећање броја становника. Осамдесетих година прошлог века из Раванице је на рад у иностранство, отишло готово половина њених мештана. Тренутно, ово село броји око 850 мештана, међу којима је велики број младих.

Иако је осамдесетих година прошлог века, из Раванице код Краљева, на рад у иностранству, претежно у Швајцарску, Аустрију и Немачку отишла готово половина мештана, то је једино село у краљевачком крају у ком се, у последњој деценији, бележи повећање броја становника.

Тренутно, ово село подно Гледичких планина и брда Самар броји око 850 мештана, међу којима је велики број младих. Средствима зарађеним у иностранству, створили су добре услове за живот.

Сиромаштво које се преносило с генерације на генерацију приморало је мештане Раванице, села удаљеног петнестак километара од Краљева ка Крагујевцу, да се отисну на рад у земље Западне Европе. Најмасовнији одласци забележени су од 1970. до 1980. године када је отишло 90 од укупно 170 породица, колико је тих година, било у селу.

Стицајем околности највише Раваничана нови посао нашло је у Швајцарској.

"Није било лако. Радило се често и по 16 часова дневно на два радна места, у две, често и три фирме. Вредни смо људи, брзо смо учили, овладавали разним занатима и пословима те се и пристојно зарађивало. Међутим, увек смо сањали своје село и знали смо да ћемо се једног дана вратити и зато смо штедели и зарађени новац улагали у своје село", каже Слободан Ћосовић, председник Месне заједнице у селу, који је пензију стекао у иностранству.

Он додаје да су градили нове конфорне куће, економске објекте, куповали замљу и пољопривредну механизацију и тиме препородили Раваницу.

"Последњих година вратило се двадесетак породица, а верујем да ће се повратак наставити, јер моји земљаци овде имају све услове за добар живот", каже Слободан.

И остали повратници, попут Милића Агатоновића, Живомира и Драгојина Коматовића кажу да је у Раваници најлепше, али да није било муке село, ни издалека не би било једно од најбогатијих и најлепших, не само у краљевачком крају, него на много ширем подручју.

У селу се с поносом говори о младим људима којих је све више. Нежење у четрдесетим годинама су права реткост. У Раваници се млади жене и удају и захваљујући томе оживела је сеоска четвороразредна школа, али и матична осмогодишња у суседној Годачици.

Учитељица Душица Панић с поносом каже да је у тим школама из Раванице више од 50 ученика, што је реткост за брдско-планинске крајеве као што је раванички.

Мештани су сложни у свакој акцији која је на добробит целог села. Средствима Скупштине града, али и сопственим, у износу од десетак хиљада евра и добровољним радом саграђен је Дом културе, који ће у овој години бити у потпуности завршен.

Поправљају се сеоски путеви, планира се изградња терена за мале спортове да се из Раванице више нико не одсели, јер, како кажу, млади су, ипак највеће богатство села.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару