Читај ми!

Отворено прихватилиште за псе

Шабац је први град у Србији који има прихватилиште за псе по европским стандардима. Објекат од 200 квадрата са подним грејањем, топлотном и звучном излолацијом, у првој је фази и решиће део проблема збрињавања паса луталица, јер се у том граду ухвати и стерилише око 700 паса годишње.

Од сада ће пси у Шапцу први пут имати дом, редован оброк и здравствену заштиту, јер је у овом граду отворено прихватилиште за псе које обухвата простор од 200 квадратних метара и саграђено је по европским стандардима.

Три пса ухваћена су на улици и сада живе у објекту од десет квадрата затвореног и још толико отвореног простора. По обећању надлежних из зоохигијене, више се неће враћати на улицу.

Мирослав Максимовић, шеф зоохигијене ЈКП "Стари град" у Шапцу каже да када ухвате пса долази екипа из Ветеринарске станице која је задужена за њихово лечење и збрињавање.

"Тада се ради стерилисање и када прође одређени период долазе овде код нас у прихватилиште трајно", каже он.

Директор ЈКП "Стари град" у Шапцу Драган Нинковић каже да им је намера  да спроведу  стратегију од неколико фаза до удомљавања.

"Тако ће суграђани који желе да удоме једног пса који ће бити вакцинисан и прегледан, моћи да га усвоје као кућног љубимца", додаје Нинковић.

Надлежни очекују да ће објекат у који је уложено 10 милиона динара решити део комуналних проблема. Постојећи капацитет прихватилишта  је 150 паса, а претпоставља се да улицама Шапца шета око хиљаду одбачених животиња.

Градоначеник Шапца Милош Милошевић каже да је ово њихов допринос бризи о животињама и да је овај објекат значајан због начина збрињавања и решења проблема као у другим земљама Европе.

Љубитељи животиња у Шапцу подржавају ову идеју и кажу да ће бити у улози супервизора, али да треба најпре изменити друштвену свест.

"Мора да се развије систем где ће се знати како да поступи грађанин који нађе повређену или изгубљену животињу, коме ће да се обрати и како ствари теку пре него што животиња стигне овде. Ми смо и даље спремни да волонтирамо и помогнемо", каже Александра Лазаревић.

Пројекат је и економски оправдан, јер је у прошлој години због уједа уличних паса, Град тужило око стотину Шапчана. У другој фази градње прихватилишта биће урађени кавези за још сто педесет паса као и ветеринарска станица за њихову негу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару