Читај ми!

Отплата дуга за струју на рате

Мали број Нишлија се одлучио за репрограм дуга за струју, док је у Краљеву склопљено 19 хиљада уговора, јер многи Краљевчани, како кажу, желе да искористе могућност отплате дуга за струју на рате без камате.

Од око 200.000 дужника са подручја Привредног друштва "Југоисток", уговор о отпусту камате и плаћњу дуга за струју на рате склопило је око 6.000 потрошача. Од тога, у Нишу око 1.500. Имајући у виду изузетно низак стандард житеља овог дела Србије, у Југоистоку траже повољније услове за репрограм дуговања.

У Југоистоку кажу да је број закључених уговора мали с обзиром на 200.000 дужника, те да проблем наплате остаје.

Иван Кликовац, шеф службе за унапређење односа са купцима каже да је закључено више од 6.000 споразума. Од тога, око 5.700 са домаћинствима, а са вирманским купцима око 350.

Када је акција покренута директор Југоистока Игор Новаковић упозоравао је да на то да услови за репрограм дуга на југу Србије неће решити наплату потраживања. Велики број домаћинстава има дуговања од по више стотина хиљада динара, и изузетно ниске приходе, па је Југоисток упутио предлог УО ЕПС-а за повољније услове.

"Позивам купце да потпишу репрограм какав јесте, јер ће бити обустава. А ми се боримо да тај репрограм добије једну другачију димензију и да се отпише целокупна камата и да се дуплира број рата", каже Новаковић.

Овакве услове прижељкују и велики дужници који за сада неће склопити споразум.

Домаћинства и предузећа на југу и истоку Србије за струју дугују укупно 27 милијарди динара. Највише дугују потрошачи из Ниша, док Пироћанци најредовније измирују рачуне за утрошену струју.

И у Електродистрибуцију у Краљеву, која је једна од 11 електродистрибутивних јединица Електросрбије, је велико интересовање за репрограмирању дуга за струју.

На подручју које покрива Електросрбија са седиштем у Краљеву до сада је склопљено 19.000 уговора о репрограмирању дуга за струју у свих 55 општина и градова које покрива Електросрбија. Њима је отписано 73 милиона динара дуга, а репрограмира се 230 милиона динара.

Овим програмом је обухваћено 24.000 привредних субјеката или вирманаца, како се каже у Електродистрибуцији. Привреда иначе дугује око 5,5 милијарди динара Електросрбији.

Шалтери електродистрибуција ће радити и у недељу. У Краљеву ће радити сви шалтери, а чак ће и бити појачане смене, јер се очекује да ће и у дане викенда бити оних који ће искористити могућност да дуг за струју отплаћују на једнаке месечне рате и то без камате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару