Читај ми!

Станари против базне станице

Станари једне улице у Нишу противе се да се на згради у њиховој непосредној близини постави базна станица за мобилну телефонију. Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине одобрила је постављање антене на основу уговора између оператера и председника скупштине станара.

У Нишу станари једне зграде потписали петицију којом се противе да се на згради у њиховој непосредној близини постави базна станица за мобилну телефонију. У непосредној близини је и вртић који се томе противи у петицији заједно са још око 400 станара.

У кући тик поред зграде у улици Николе Дражића живи Миодраг Вучковић, који је огорчен што је надлежна управа донола решење о постављању антене.

Оператер је надлежној управи доставио стручну оцену, односно, нулто мерење нивоа зрачења на том подручју. Управа је тражила још једну оцену и обе су показале да је пре постављања антене зрачење у границама дозвољених вредности.

Василије Даковић из Упраеа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине кажу да су они у решењу назначили да кад буде била постављена базна станица да се изврши, такозвано прво мерење и да се достави надлежној управи односно њима.

Професор електромагнетног зрачења на Факултету заштите на раду Дејан Крстић каже да је Светска здравствена организације нежељена електромагнетна зрачења ставила у групу канцерогених штетности, те да је бојазан грађана оправдана.

"Зраче у једном правцу, релативно дота уском који иде од антене па неких стотинак метара усмерено у форми левка. То значи да су ту најмање изложени они људи који су у тој стамбеној згради, али они прекопута те зграде су у директном пољу", каже Крстић.

Стручњаци наводе да би најбоље решење било да локације одређује општина. Садашња пракса је да се оператери директно договара са станарима зграде уз месечну накнаду од 300 евра за коришћење њиховог крова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару