Краљевачка крила високо лете

Краљевачка фабрика лаких авиона "Aero East Europe" добитник је награде за инвестицију године "Ауреа" коју додељује пословни портал "еКапија".

Фабрика лаких авиона "Aero East Europe" из Краљева добитник је овогодишње награде за инвестицију године "Ауреа". Главну награду победнику је уручио директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Божидар Лаганин, а додели признања у београдском "Аероклубу" присуствовали су многобројни представници дипломатског кора, пословне заједнице и медија.

"Добијање ове награде нам је порука да вреди планирати дугорочно, чак и у ово тешко време, јер је резултат, пре или касније, неизоставан. Наш нови авион "СИЛА 450 Ц", који је комплетно рађен по специјалним ЛТФ-УЛ стандардима, добио је немачки сертификат који ће нам званично бити уручен 24. априла на највећем међународном сајму авијације", каже каже Милорад Матић, власник краљевачке фабрике лаких авиона, основане 2006. године.

Матић наводи да је са немачким дистрибутером склопљен уговор од 1,2 милиона евра за 27 авиона типа "СИЛА 450 Ц".

"Наше тржиште је цела Европа, а преговарамо и са купцима из Аустралије, Америке и афричких земаља", каже Матић. 

"Aero East Europe" произвео је током 2012. године нови авион СИЛА серије (Српска Индустрија Лаких Авиона) - "СИЛА 450 Ц" посебно прилагођен за тржиште ултралаких авиона. Током 2012. године "СИЛА 450 Ц" тестиран је у Немачкој, након чега је издата дозвола за летење.

Авион може да служи различитим наменама, тежак је свега 295 кг са системом за спасавање и 2 пута јефтинији у односу на конкуренцију што га чини веома конкурентим на тржишту.

Осим главне награде додељена су и два специјална признања. Признање за иновативност припало је предузећу БСК из Обреновца које је развило ваздушни берач јагодастог воћа "КОКАН 500С" намењен за брање малина, купина, боровнице и рибизле.

На конкурс за награду "Ауреа 2013" пријавило се више од тридесет пројеката а у финале је ушло њих осам, који су се најбоље рангирали по три критеријума: иновативност, друштвена корисност и финансијски потенцијал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару