Читај ми!

Предузетнички дух лесковачких ђака

Ученици у Техничкој школи у Лесковцу почели су производњу панел плоча за соларно грејање. Ђаци ће кроз практични рад у потпуности овладати занатом, а школа ће коришћењем соларне енергије за грејање имати велику уштеду.

Прва панел плоча за соларно грејање је при крају. У радионици лесковачке Техничке школе права је радна атмосфера.

Двадесет ученика машинске и електротехничке струке знање из књига претачу у дело. Панел плоче ће бити њихов дипломски рад, али ће корист имати и школа.

"Много нам значи практични рад, јер ћемо убудуће знати сами да радимо, постављамо плоче и да уводимо грејање", каже Александар Нешић, ученик 3. разреда.

Све се конструише и монтира под будним оком професора Зорана Антанасковића од кога је и потекла ова идеја. За почетак биће направљене три соларне панел плоче које ће поставити на кров школе.

"С обзиром на то да наш санитарни чвор нема топлу воду која је важна за здравље и хигијену ђака дошли смо на идеју да са минималним средствима, нашим знањем и и радом почнемо са производњом соларних панел плоча", каже професор Зоран Антанасковић.

Уз финансијску помоћ Града ученици и професори Техничке школе могли би да направе мини серију панела које би користили за догревање школе и на тај начин знатно уштедели.

"С обзиром на то да наша школа у сезони потроши 60 хиљада литара лож уља ми би смо соларним грејањем уштедели сигурно 20 хиљада литара уља. Литар кошта 100 динара што значи да би смо граду уштедели годишње два милиона динара", каже директор Техничке школе Славољуб Станојевић.

Предузетнички дух је, како кажу, овде одавно завладао. У Техничкој школи "Раде Металац", коју похађа 1.300 ђака, већ успешно раде две ученичке компаније. Мобилијари у половини вртића и основних школа у Србији израђени су управо у овој школи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару