Читај ми!

После поплава, остало смеће

Пријепољско насеље Залуг жртва је градске комуналне депоније са које је, током недавних поплава, Лим разнео смеће. Река је због велике количине смећа изменила ток и излила се у насеље.

Током недавних поплава река Лим разнела је смеће са свих депонија узводно. Пријепољско насеље Залуг жртва је градске комуналне депоније која је заузела део корита реке и изменила њен ток, па се Лим, тражећи простор у време великих водостаја, излива у насеље.

Упркос протестима мештана, депоновање смећа је почело пре 14 година. Сметлиште је заузело око 300 метара обале, па га река у време поплава спира и шири се на леву обалу, ка кућама и воћњацима.

Шабан Гојак из Залуга каже да је смеће преградило Лим, па се вода излива право на његову кућу.

"Смеће одвозе - смеће нам враћају, само што га наплаћују. У томе је цео проблем. Плаћаћемо им, али да воде то смеће на друго место", каже Станимир Дерикоњић из тог села.

У Лиму се одавно скупља смеће из Црне Горе, Републике Српске и Србије. На његовим обалама је, само до Потпећкој језера и прве хидроцентрале, десетак комуналних и дивљих депонија.

Због муља и смећа запремина Потпећког језера је преполовљена са 44 на 22 милона кубних метара. Осим трошкова за чишћење и санацију кварова на турбинама хидроцентрале, штете због прекида у призводњи струје достизале су стотине милиона динара.

Директор Лимских Хидроелектрана Ивко Шапоњић каже да је са експанзијом пластичне амбалаже тог смећа све више и да имају све више поблема у раду хидроелектране.

Заједничка депонија за Пријепоље, Нову Варош, Прибој и Сјеницу, требало је да реши бар део проблема. Али, осим споразума и земљаних радова, у Челицама код Прибоја од 2007. године није урађено ништа.

"Немамо важнијег посла од реализације тог пројекта. Морамо да региструјемо то јавно предузеће, да позовемо све донаторе и државу у помоћ и да завршимо тај пројекат", истиче заменик председника Општине Пријепоље Добро Лазаревић.

На депонијама широм Полимља скупило се око 250.000 тона смећа. Део је Лим однео у Дрину, а део у Залугу мештани уклањају из сопствених дворишта. До наредне поплаве, када ће Лим, затрпан смећем, пут опет тражити под њиховим прозорима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару