Читај ми!

Енергетска ефикасност општине Варварин

Општина Варварин међу првима је у Србији схватила значај енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије. Сопственим и средствима донатора у Варварину су реализована четири пројекта из ове области вредна 165.000 евра, којима су остварене значајне енергетске и финансијске уштеде.

Пионирски подухват који је за циљ имао уштеду енергије, стварање еколошки чистије средине и лепши изглед града започет је пре седам година из центра Варварина.

Слађана Јевремовић, саветник за енергетску ефикасност и ОИЕ у општини Варварин каже да је први пројекат био пројекат реконструкције и модернизације јавног осветљења где су уместо старих живиних сијалица поставили 1.300 нових, натријумових, мање инсталисане снаге.

"Самом том реконструкцијом добили смо уштеду од око 30 одсто у потрошњи електричне енергије, али и у одржавању система јавног осветљења, јер нове сијалице имају и дужи век трајања", каже она.

Откада је пре пет година у центру града постављен енергетски сат, први такве врсте у Србији,  уштеде се могу дневно мерити као и смањење емисије штетних гасова. Корак даље планирају да начине производњом енергије из био маса.

Председник општине Варварин Зоран Миленковић каже да имају идеју да се сагради једна депонија, спалионица мањег капацитета која ће да производи струју од једног мегавата и топлу воду за загревање града.

Одрживи развој трајно је опредељење општине Варварин због чега се посебна пажња посвећује едукацији деце и пројектима који се реализују у сарадњи са школама. У склопу реконструкције Основне школе у Избеници, 2009. године,  инсталирана је топлотна пумпа и подно грејање.

Мини соларна електрана, инсталисане снаге 5 кwх, дар Агенције за енергетску ефикасност и Шпанске владе, варваринској средњој школи обезбдила је да прва у Србији добије статус повлашћеног произвођача енергије. За две године произвела је и Електродистрибуцији продала 12.600 кwх. Додатна уштеда у образовним установама је начињена уградњом штедљивих сијалица.

Директор ОШ "Јован Курсула" у Варварину Добросав Долић каже да је укупна потрошња смањена пет пута.

"На нивоу једног сата смо постигли да уместо 25 киловата потрошње у зимском периоду имамо потрошњу око пет . Та уштеду је остварена и у основној и средњој школи и иструреним одељењима у Горњем и Доњем Катуну. Са циљем да поспешимо енегретску ефикасност урадили смо и генералну реконструкцију парног грејања, заменили дотрајалу столарију чиме смо за 25 одсто смањили потрошњу угља и огревног дрвета. Адаптација једног котла омогућиће нам да од наредне школске године као енергент користимо и пелат", каже Долић.

Међународни дан енергетске ефикасност у свету се обележава 5. марта, а одлуком Скупштине из 2007. године у општини Варварин сваког 23. фебруара.

Највеће амбиције локалне самоуправе везане су за изградњу мини хидро централе на Великој Морави, између Обрежа и Варварина. Уколико се, уз помоћ државе, реализују то би општини донело три одсто прихода или милион евра годишње и знатно веће могућности за одрживи развој и улагање у инфраструктуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару