Читај ми!

Мала општина великог срца

У Сврљигу је за Душана Милановића, шеснаетогодишњака који болује од церебралне парализе, за кратко време сакупљено 800.000 динара. Душану је неопходна операција кичме због тешког облика искривљенај кичме-сколиозе, која му додатно угрожава здравствено стање.

Због кривљења кичме, која му притиска плућа, Душан Милановић из Сврљига не може у колица, па време проводи у кући, уз компјутер.

"Волим ову игрицу "ГТА", волим то да играм и да гледам ГОКУ", каже Душан.

Душанови родитељи боре се за његов живот откако се родио. Сталне приходе у породици има само отац и за још једну у низу његових операција немају новца.

"Ово је много тешко. То углавном знају родитељи који се игром случаја сукобе са таквим проблемом", каже Татјана Милановић, Душанова мајка.

Да би помогао брату, неколико година млађи Стефан креирао је сајт Душанов захвалник, на коме се између осталог могу наћи и информације о његовој болести.

"Ја сам од малена истраживао његову болест, о томе зашто је болестан. Хтео сам да знам због чега је то, да људи могу да виде о томе и да прочитају", каже Стефан.

Операција кичме је бесплатна, али материјал који се уграђује, а на клиникама га тренутно нема, кошта 805 хиљада динара. Душан треба да буде оперисан на Војно-медицинаској академији.

"Ради се о младом пацијенту са специфичним обољењем и са великим степеном криве кичме, тако да ће бити оперисан по приоритету", каже Миленко Савић, неурохирург и спинални хирург на ВМА.

Једномесечној акцији за помоћ Душану, која је завршена приредбом у сврљишком Центру за културу, масовно су се одазвали и појединци и институције. Акцију је организова Центар за социјални рад у Сврљигу.

У Сврљигу су овакве акције редовне и стално се излази у сусрет онима којима је помоћ потребна.

"Божићни фестивал је ове године био намењен Душану, где смо прикупили око 100.000 динара за потребе његове операције", каже Марко Младеновић, помоћник председника општине.

Захваљујући хуманости мале средине у којој живи, Душан ће врло брзо на операцију. Чека се, кажу, само куповина материјала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару