Читај ми!

Остављена на екскурзији

Јована Јанковић из Сокобање, ученица трећег разреда Средње школе "Бранислав Нушић", дуго ће памтити екскурзију у иностранству. Због посекотине на нози, коју је задобила пре одласка на екскурзију, и компликација које су уследиле на путу, Јована је, по одлуци лекара који је путовао са ђацима, остала сама у Бечу.

Средњошколка из Сокобање Јована Јанковић са повредом ноге, остављена је на екскурзији у Бечу, без пратње професора.

Са још седамдесеторо другова, Јована је из Сокобање кренула за Братиславу, а потом у Беч на шестодневну екскурзију. У главном граду Словачке пожалила се на бол у пети. Лекар јој је прегледао посекотину и препоручио да се Јована врати кући, а да ђаци наставе пут.

Вођа пута и туристичка агенција "Гранд турс", која је екскурзију организовала, обавестила је родитеље малолетне девојчице да дођу у Беч по своје дете.

Отац Југослав Јанковић каже да, због финансијске ситуације, није био у могућности да отпутује у главни град Аустрије и да му није било јасно зашто њега зову, ако су деца имала уредно плаћено здравствено осигурање, али и надокнаду од 2.185 динара за бригу о детету на путу.

Одлучио је, каже, да не иде, али не крије да је, консултујући се са вођама пута и разредним старешином дао сагласност да његова ћерка остане код тетке Јованине другарице у Бечу.

Аутобус пун ђака наставио је пут ка Прагу, а Јовани, која је остала код српске породице у Бечу, агенција је обећала повратак у Србију истога дана, аутобусом агенције. Међутим, пошто возачи аутобуса нису били упознати са тим случајем, Јована је морала да преноћи у Бечу, па се тек после три дана, сама вратила у Србију редовном аутобуском линијом.

Девојка каже да се највише уплашила када је сазнала да мора на пут сама, јер је малолетна, а осим пасоша, никакав документ није добила од професора, чак ни потврду о сагласности родитеља да као малолетно лице може да напусти Србију.

У средњој школи у Сокобањи кажу да не беже од одговорности, али да замерају Јованиним родитељима зашто нису професорима пријавили посекотину пре поласка детета на екскурзију.

Родитељи, пак, тврде да је лекар који је пратио Јованино здравље био сагласан да она може на пут, јер рана није била озбиљна, а и била је редовно вакцинисана.

Разредни старешина одељења III-3, Јелена Богданић каже да није знала да је Јована на пут кренула са здравственим проблемом и да је то сазнала тек у Братислaви. Она наглашава да би био велики проблем да је остала са Јованом у Бечу, јер не зна ко би бринуо о безбедности још 22 ђака.

Директор Средње школе Драгана Трифуновић каже да је покренула дисциплински поступак против разредног старешине и професора који је био вођа пута, јер је нису обавестили о проблему и наглашава да школа не бежи од одговорности.

У случај су се укључили Школска управа у Зајечару, просветна инспекција и Тужилаштво, како би утврдили ко је одговоран што је седамнаестогодишња Јована Јанковић из Сокобање, уместо на ексурзији, три дана била сама у Бечу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи