Читај ми!

Златна јесен

Национални дом у Владимировцу један је од најмодернијих геронтолошких центара у Јужном Банату. Изграђен је пре четири године, а запослени се труде да сваког дана испуњавају жеље својих корисника.

У Националном дому људи који су прошли много тога различитога у животу сада на једном месту размењују стечено богато искуство. Уз свакодневно дружење дани им брже и лепше пролазе.

Јосип Максимовић, који је последњих педесет година, живео у Аустралији решио је да овде проведе старост. Пропутовао је читав свет, али, како каже, Србија је лепа и не би је мењао ни за једну другу земљу.

Многи овде кажу да живе у најлепшим годинама, а кад је тако развијају се и посебна пријатељства. Косара Милачић има 83 године и уз шалу каже све јој је лепше и лакше.

"Био је један деда овде који је хтео неку млађу за дружење, али овде само тога нема. А и шта ће нама сад нека љубав, матори смо ми за то", каже Косара.

Драгица Воденика радни век је провела у Радио Београду. Кад је оболела да не би била на терету породици одлучила је да дође у Национални дом.

"Овде имам све. Да само код куће морала бих да идем на пијацу, да кувам и да спремам. Овако је много угодније. Моји ме редовно обилазе, а ја нисам никоме на терету", каже Драгица.

Смештај у геронтолошки дом многи избегавају, јер сматрају да ће променом амбијента морати под старе дане да мењају и своје навике.

Марија Матовић, управница Националног дома напомиње да породица сигурно више воли своје ближње, али запослени у домовима могу боље и стручније да збрину стара и болесна лица.

"Ми о нашим корисницима водимо рачуна 24 сата и овде имају све што им је потребно за квалитетан живот. Знају да нису на терету никоме и да је све њима подређено. Могу да се опусте и да уживају", каже Марија Матовић.

У Националном дому у Владимировцу сви се лепо друже и ако је неко и дошао уплашен да ће бити заборављен или остављен брзо се уверио да је своју породицу проширио новим члановима. Сви су уверени да су пронашли кућу у којој ће боравити до краја живота.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи