Читај ми!

Најопаснији посао!

Слађану Вучковићу је пре 12 година, док је рашчишћавао терен, касетна бомба експлодирала у рукама. Тада је пензионисан, а посао на његовом месту наставио је колега Небојша Милић који је сада погинуо.

Чишћење Копаоника од касетних бомби започело је одмах по завршетку бомбардовања. На том послу ангажовани су професионални пиротехничари, међу којима је био и Нишлија Слађан Вучковић.

Слађан је 13 година инвалид, јер му је касетна бомба, док је рашчишћавао терен експлодирала у рукама.

Те 1999. године на Копаонику, Слађан је у једном дану уништио 106 бомби. Кобна је била 107. Одсекла му је обе руке до лаката, део лица, потколеницу десне ноге и оштетила слух. Одмах је пензионисан, а посао је на његовом месту наставио колега Небојша Милић који је сада настрадао.

"Тај посао тражи здравог, паметног, обученог и способног човека. Е, такав је био наш Небојша", рекао је Слађан.

Слађан је у тренутку несреће имао 33 године. Отац двоје деце, војни инвалид, постао је међународни активиста за забрану касетне муниције. 

"Ја само жалим што више времена нисам проводио са децом. И када сам могао да им пружим руку... а и касније када сам страдао... сада то више не могу", каже Слађан.

Према подацима Уједињених нација, до сада је у свету од касетних бомби страдало 13.000, углавном цивила, од којих су трећина деца.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи