Читај ми!

Сликарска ода Нишу

Аница Савић из Ниша, по струци економиста, потпуно се посветила сликарству. Уочи обележавања седамнаест векова Миланског едикта, приредила је изложбу "Сликарска ода вољеном Нишу" коју је посветила свом граду.

Латинска сентенца "Ниједан дан без линије" у потпуности описује рад Анице Савић из Ниша, економисте по струци, у потпуности посвећене сликарству. Иако без атељеа и погодних услова за рад, без дана одмора, ствара нова дела, а познаваоци њеног уметничког поступка кажу да непрекидно истражује и експериментише.

"Таленат налази пут као вода", каже уметница. "Сликарство је љубоморно, знате, оно тражи комплетну личност. Ако хоћете да будете уметник, онда морате непрекидно да размишљате, да истражујете, да се бавите тиме, да идете у музеје, да сликате нове мотиве и тражите нове технике."

Инспиирацију и теме налази у природи и урбаној средини, стално учи и мења се, а такви су и мотиви које слика - од портрета до пејзажа, као и технике које примењује. Пронашла је себе, како каже, сликајући уљем на платну.

Аница Савић до сада је имала десет самосталних и више од педесет групних изложби у Србији и у иностранству, а за свој рад је много пута и награђивана.

У раду на иконама, које такође радио, нема истраживања, каже Аница Савић: "Иконе се раде по канонима. Тачно знам ујутру да ли ћу да сликам иконе или нешто друго. Ја их радим са љубављу и у византијском стилу."

У сусрет 1700. годишњици Миланског едикта, Аница је приредила "Сликарску оду вољеном Нишу", са двадесет четири слике посвећене овом граду. Најдражи су јој, како каже, зимски пејзажи.

По највећем мразу, каже сликарка, на минус 25 степени, ишла је и фотографисала различите улице, објекте, центар града, јер пре тога није имала прилику да наслика такву зиму.

Аници нису страни ни поезија ни уметничка фотографија, а планови су јој, како каже, да о Нишу наслика бар још стотину уља на платну и следеће године приреди нову, већу изложбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару