Читај ми!

Информационе технологије у школи

Мали матуранти ће од ове године моћи да се школују и за електротехничаре информационих технологија. За нови образовни профил одобрење Министарства просвете добило је пет школа у Србији, од тога две школе у Нишу.

Први електротехничари информационих технологија изаћи ће за четири године из електротехничких школа у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Директор Електротехничке школе ''Мија Станимировић'' у Нишу Александар Вељковић каже да су се до сада сви образовни профили базирали на употреби већ готових програма, а да ће се сада, како се очекује, средњошколци оспособити да и сами програмирају.

Одобрење Министарства просвете је стигло а интересовање је, након објављивања конкурса за упис у средње школе тог смера, велико.

На смеру информационих технологија ученици ће се, према речима директора Електротехничке школе "Никола Тесла" у Нишу Небојше Соколовића, оспособљавати за израду софтверских апликација, креирање и развој база података, сигурности информационих система, израду веб-презентација.

Ученици, којима су на располагању савремено опремљени кабинети, такође показују вољу да иду укорак са технолошким развојем. Они кажу да су компјутерска знања потребна у свакој области рада, да технологија све више напредује и да се све своди на рачунаре.

Ђаци ових нишких школа, иначе, постижу добре резултате. ЕТШ "Мија Станимировић" је, на недавном такмичењу, освојила треће место у Србији, а појединачно има и златну медаљу.

Александар Ристић, освојио је прво место из електротехнике и тиме себи обезбедио упис на факултет без пријемног испита, што му, како каже, много значи.

Пратећи кретања у привреди и потребе тржишта рада, нишке техничке школе, током претходних неколико година, увеле су седам нових образовних профила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару