Читај ми!

Ко ће бити власник "Првог маја"

Индустрија одеће "Први мај" у Пироту, 22 месеца након неуспешне приватизације, поново је на раскршћу. Да ли ће добити новог власника или ће остати под окриљем државе, пиротски текстилци можда ће сазнати и пре краја лета.

Ко ће бити нови власник пиротске индустрије одеће још нико са сигурношћу не може да потврди. Ових дана интензивно се преговара са енглеско-словеначком компанијом АХА, у чијем саставу је и фабрика "Мура".

Иако има још понуда, они су најозбиљнији кандидат за куповину пиротског конфекционара. У случају позитивног исхода, "Први мај" би новог власника могао да добије већ за три месеца.

Због лошег искуства са претходном приватизацијом, пиротски текстилци с великим интересовањем чекају новог власника, али се овог пута надају добром исходу. Уздају се у менаџмент предузећа, локалну самоуправу и државу. Посла се, кажу, не боје.

"Не плашимо се приватизације", каже један од њих. "Надамо се да ћемо успети, јер увек имамо добар и квалитет и квантитет. Било ко да дође, радници су спремни да одговоре врхунским квалитетом израде."

"Први мај" је, захваљујући помоћи државе, пребродио тежак период. Предузеће сада нема дуговања нити банкарских кредита, а планирани извоз до краја године је пет милиона евра.

Када је у питању такозвана тешка конфекција, "Првомајци" у Србији немају конкуренцију и зато спремно дочекују новог власника.

"Купац је у обавези да технолошки осавремени фабрику, да уреди нове производне погоне. Захваљујући помоћи државе, пребродио је тежак период", објашњава Вељко Крстић, директор ИО "Први мај".

"За куповину 'Првог маја' потребно је око пет милиона евра, а свако ко буде узео те производне капацитете и пратеће објекте мора да обезбеди гаранције банака. Цео процес контролисаће држава", каже Крстић.

Поред "Тигра", "Први мај" је од виталног значаја за Пирот, па и локална самоуправа активно учествује у том процесу.

"Надлежне службе у Пироту су на располагању партнерима који су већ били овде. Помажемо око препарцелације и уклањања хипотека", каже председник општине Пирот Владан Васић.

Васић објашњава да је потребно да се ураде нови пројекти и добију грађевинске дозволе за реновирање објеката, а да су, како каже, све што је до њих максимално брзо урадили.

Поред олакшица које даје општина Пирот, држава ће купцу "Првог маја" обезбедити субвенцију од 5.000 евра по радном месту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи