Читај ми!

Екипа "Равне горе" у подземном граду

Једна од локација на којима ће се снимати "Равна гора" је подземни град краља Александра, на обали Дрине у Малом Зворнику. Редитељ и сценариста серијала је Радош Бајић, а биће урађен у продукцији РТС-а и Контраст студија из Београда.

Редитељ и сценариста Радош Бајић са екипом обилази подручја на којима ће снимати серијал пројекта "Равна гора". Један од локалитета је подземни град на обали реке Дрине у Малом Зворнику, грађен од 1932. до 1934. године, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића.

У подземном склоништу краља Александра и његове свите, објашњава Војислав Стаменковић, директор ТО Мали Зворник, иза црних металних врата у стенама почиње ходник који се, под земљом, протеже 1.500 метара.

Температура у подземном граду, који је био и склониште краља Петра Другог Карађорђевића, пре преласка у Босну 1941. године, температура је стална - између 14 и 16 степени.

У седамдесет пет подземних просторија може да смести три до пет хиљада људи у ратним условима.

Своје прве кадрове, као глумац, Радош Бајић је снимио 1975. године управо у Малом Зворнику, и то за улогу у филму "Сарајевски атентат".

На готово истом месту, 37 година касније, припрема снимање секвенци за пројекат чији  је редитељ и сценограф.

Серијал "Равна гора", осим у Малом Зворнику и на приобаљу Дрине, снимаће се и на Тари и другим местима уз Дрину.

То што ће се подрински крај промовисти управо у раду Радоша Бајића посебно је одушевило глумца Ненада Окановића. Он са Бајићем сарађује већ седам година и, како каже, упорно га је молио да нешто сниме и покрај Дрине, места где је одрастао.

Већ сада је извесно да ће пројекат "Равна гора", серијал који ће продуцирати Радио-телевизија Србије и Контраст студио из Београда, бити велики изазов за све. Снимање у Малом Зворнику трајаће десетак дана током лета.

Чланови екипе Радоша Бајића кажу да ће дати све од себе и одушевљени су изазовима да прикажу сасвим различит пејзаж и амбијент од шумадијског краја и Петловца.

У Малом Зворнику се надају афирмацији природних, туристичких и историјских потенцијала овог дела западне Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи