Читај ми!

Медитерански врт у Банату

Томислав Жупановић из Панчева пензионерске дане проводи углавном у свом медитеранском врту који одржава са много труда и још више задовољства. У панчевачком дворишту расту палме и банане, а лимун цвета преко целе године.

У башту породице Жупановић из Панчева, уређену у медитеранском стилу, комшије радо свраћају. Домаћин, уз много труда, успева да стабла лимуна и палме сачува од смрзавања током зиме.

Иако има доста посла око одржавања баште, Томислав Жупановић каже да са уживањем у томе проводи пензионерске дане. Највише му помажу унуци, Роберт и Сања.

Родбина и пријатељи, за рођендан и празнике, поклањају му искључиво цвеће. Он каже да је највеће умеће одржавање медитеранских биљака преко зиме:

"Током зиме их стављам унутра и грејем. Имам за ту намену пећ, сијалице, све обложено стиропором, тако да ми се ништа не смрзне. Палме и банане остављан напољу."

Жупановићи покушавају да гаје и банане, али су успели да добију само мале, нејестиве плодове, али зато им лимун рађа током целе године.

"Ја студирам Пољопривредни факултет, па стручним знањем помажем деди, највише око пресађивања и орезивања", каже Сања. "Лимунови су нам одлични, они цветају и има плодова током целе године, тако да се стално гостимо лимунадама и колачима."

"Комшилук воли да долази овде. Уживамо, одмарамо, причамо, мало и оговарамо", прича комшиница Даница Алексић. "Веома је пријатно у зеленилу и хладовини поред фонтане."

Пошто су пензионери, Томислав и његова жена више не одлазе на море, али су свој дом уредили тако да их подсећа на ту атмосферу. Уз жубор воде, много зеленила и цвећа, окружени драгим људима, пријатно им је толико да, како кажу, и не пожеле да буду на неком другом месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи