Читај ми!

Чамцем у школу

Троје малишана из босанске Врањковине, свакога дана у најближу школу у бајнобаштански Оклетац иду чамцем преко Дрине. Без обзира на временске прилике, они ретко изостају из школе.

Неко Дрином плови из задовољства, а Милица, Владимир и Милош, иначе непливачи, са мамом или татом, од родне Врањковине до најближе школе до Оклетца у Србији, свакодневно.

Милан Штулић, Милошев и Миличин отац, каже да им је потребно три или четири минута да пређу преко реке, а да нема сајле - не би могли ни прећи, јер је вода брза.

Милош је ученик осмог разреда и, како каже, знао би и сам да превезе чамац.

Кад је Дрина ниска, преласка се не плаши ни Владимир, али је, каже, опасно када дува ветар и пада киша.

Милица највише воли да је вози тата, јер се тада најмање плаши.

Родитељи их прате на смену, а ако се појави проблем, као кад се заглавила котурача на сред Дрине, страх се, каже Драгица Штулић, не показује пред децом:

"Звала сам сина телефоном и он ми је објаснио упутства и кренула сам. Безбедно смо прошли и све је било супер."

Родитељи су захвални пограничној служби с којом немају проблема, али су и у школи, до које деца кратко иду и аутобусом, пуни су разумевања за Штулиће.

Биљана Церовац, учитељица из Оклетца каже да су Владе и Милица солидни ђаци и да ретко изостају из школе, због болести.

Већ од јесени у чамцу неће бити Милоша који ће у средњу школу у Братунац, а пред трећацима Милицом и Владимиром је још пет дугих година неуобичајеног пута до школе, током којих ће, обећали су, научити да пливају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи