Читај ми!

Виртуелно кроз историју

У непосредној близини Ћеле-куле, нишки Народни музеј поставио је, као сталну изложбу, виртуелну презентацију тог споменика, Битке на Чегру и других догађаја из Првог српског устанка. Уз фотографије, цртеже и мапе, налазе се и објашњења на српском и енглеском језику.

Дешавања у Европи почетком 19. века, почетак, узроци и слом Првог српског устанка, Бој на Чегру и настанак једног од најстрашнијих споменика у историји човечанства, сегменти су виртуелне презенитације коју је отворио Народни музеј у Нишу.

Марина Влаисављевић, аутор презентације каже да је поставка виртуелног карактера и да је на осам монитора представљено више од 200 фотографија, цртежа, карата и уметничких слика.

У простору некадашње сувенирнице, уз помоћ савремене визуелне технике, уз текст на српском и енглеском језику може се ближе упознати завичајна историја и део српског етноса.

Директор Народног музеја у Нишу Славиша Поповић каже да осим чувања блага, Народни музеј настоји да то благо и презентује.

"Желимо да ширимо оно што смо извукли из минулих врмене, јер као што је познато, ко заборави прошлост, неће имати светлу будућност", каже Поповић.

Израду виртуелне презентације, која остаје као стална поставка, финансирало је Републичко Министарство културе са 189.000 динара.

Министар културе у Влади Републике Србије Предраг Марковић каже да је основна вредност оваквих пројеката да нове генерације и странце брзо и, на њима прихватљив начин, упознају са истинитом сликом јединствених ствари које имамо.

Ова презентација је огледни пример, а у Народном музеју намеравају да организују сличне поставке везане и за друге споменике културе Ниша и околине.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи