Читај ми!

Дани Гордане Брајовић

Награђени најбољи радови на Књижевним сусретима "Гордана Брајовић" у Алексинцу. Конкурс је расписао алексиначки Центар за културу, у сарадњи са "Вечерњим новостима".

И ове године, на књижевни конкурс који носи име песникиње за децу Гордане Брајовић,  стигао је велики број радова из наше земље и иностранства, а награђен је велики број учесника.

Гордана Брајовић рођена је Суботинцу код Алексинца, светску књижевност завршила је у Београду, писала је књиге за децу и радила као новинар. Алексинчани је и данас памте и кажу да је важно да се људи подсете ко је била и колики је њен допринос књижевности.

На књижевни конкурс алексиначког Центра за културу јавило се више од тридесет писаца за децу и скоро 1.500 младих учесника различитих узраста.

Марина Биорац, стручни сарадник Центра за културу у Алексинцу каже да јој је жао што та деца касније престану да пишу било да је реч о поезији или прози.

У различитим узрасним категоријама награђено је више од двадесет младих песника и писаца.

"Пишем од трећег разреда основне школе и још нисам размишљала шта ћу даље", каже Анастасија Коцић, добитница награде за прозу.

Љубица Јовић добитница награде за поезију каже да је већ учествовала на овом конкурсу, али да јој је ово први пут да је добила награду и, како каже, веома је срећна.

Међу писцима за децу, ове године награду деле две ауторке - Александра Лукић и Љиљана Крстић.

"Мени је драго што сам баш ја добила награду Гордана Брајовић, јер на неки начин настављам тај модерни приступу у писању поезије за децу", каже Александра.

Златна повеља манифестације за изванредан допринос поезији за децу припала је песнику Љубивоју Ршумовићу.

"Ова награда је подсећање на неко лепо време, време стваралаштва када се, на неки начин, рађала ова нова поетика за децу", каже Ршумовић.

Петанеста по реду манифестација обележена је и изложбом са више од хиљаду докумената. У плану је и отварање легата Гордане Брајовић да би се, како кажу, сачувано у породичним архивима сачувало и од заборава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи