Читај ми!

Понедељак, ипак радни дан

Велики број Лозничана некада је традиционално спајао празнике и слободне дане, па би некима Празник рада био годишњи одмор. Ове године, међутим, у Лозници, али и на левој обали Дрине у Републици Српској многима је понедељак радни дан.

Спајање викенда са понедељком и нерадним данима првог и другог маја за неке може бити кратак годишњи одмор. За повртара Мила Лукића из Лозничког поља викенд, понедељак или празник, каже, нема разлике, јер се ради стално и сви дани су исти.

"Нерадних дана поготову нема, може да се деси некада неки црквени празник као Велики петак или Васкрс, али и у то време мора да се прође кроз пластеник да се види да ли нешто треба да се уради", каже Лукић.

У Лозници ће тек по неко од петка до четвртка искомбиновати пет нерадних дана. У великом броју приватних фирми радно ће бити и у суботу и понедељак, али и за Празник рада. Одмора нема ни за таксите.

Нерадни викенд и државни празник биће за запослене у јавним предузећима и установама, али ће се у понедељак ипак радити. Већина основних и средњих школа у Лозници и сутра ће имати радни дан са наставом.

"Није ни било никаквих иницијатива да се понедељак уведе као нерадан дан. Не би ни могли зато што имамо доста радних дана да надокнадимо које смо изгубили за време елементарних непогода, па радимо и суботом", каже директорка Средње техничке школе у Лозници Биљана Недић.

Спајање празника с викендом није предвиђено Законом о раду ни у Републици Српској. Послодавци имају право да одлуче хоће ли радницима омогућити мини одмор од пет дана. По претходним искуствима, ипак већина неће спојити викенд и нерадне дане.

У Републици Српској нерадни дан у мају поред 1. и 2. је и среда 9. мај, док ће у Србији овај дан бити обележан радно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи