Читај ми!

Добро и ђацима и радницима

Хиљаду клупа, две хиљаде столица - назив је акције којом је Град Лесковац постигао два циља: 4.000 ђака имаће боље услове за рад, а предузеће „Универзал", у којем су више од половине запослених особе с инвалидитетом, имаће посла у наредна два месеца.

Репарирање школских клупа и столица које се финансира из градског буџета обезбедиће лесковачком предузећу „Универзал", које запошљава  65% особа с инвалидитетом посао за наредна два месеца.

Када је последњи пут мењан намештај у лесковачким школама, скоро да се нико више и не сећа. Још једна генерација завршиће школовање у неодговарајућим условима.

Мартина Митевска, ученица 8. разреда, каже да је добро што ће бар неко од следећих генерација седети у новим клупама.

Ако осмацима и не значи много, акција "1.000 клупа, 2.000 столица" коју је покренуо Град, биће од користи млађим школарцима.

Уз нешто клупа и столица које финансирају родитељи, требало би да бар трећина ђака овом акцијом добије боље услове, каже Небојша Ивановић, директор Основне школе "Вук Караџић".

Обезбеђен посао за два месеца

Стари, дотрајали и поломљени школски намештај, уместо на отпаду, завршава у производној хали предузећа "Универзал".

Пошто прођу кроз руке мајстора, клупе и столице биће као нове, каже радник "Универзала" Братислав Миловановић.

За Миловановића и осталих стотину радника "Универзала" овај посао значи сигурност, бар за два наредна месеца.

"Овај посао нам много значи", каже Јован Постоловић, шеф производње, "ако ништа друго, имамо сигуран новац за неколико исплата. Иначе, овде су плате ем ниске, ем нередовне."

Репарацију 1.000 клупа и 2.000 столица, Град није случајно поверио овом предузећу.

"Ми смо на овај начин желели да помогнемо предузећу", објашњава Марина Љубисављевић, начелница Управе за друштвене делатности, "јер једино што они траже јесте да раде, да имају посла."

Помоћ имају, наглашавају у "Универзалу" и од Министарства за рад и социјалну политику. Исплатили су дуговања добављачима закључно са 2010. годином, набавили нове машине, али је, уз специфичну структуру запослених, тешко опстати у тржишној утакмици.

"Универзал" послује под истим условима као и све друге фирме, наводи директорка предузећа Љиљана Павић Стојковић. "Плате, по новом закону, треба прво да исплатимо особама са инвалидитетом, па тек онда то можемо да рефундирамо, што није лако. Осталих тридесет петоро радника тренутно нема здравствене књижице, јер нисмо у могућности да уплатимо све доприносе."

Вредност посла који "Универзал" обавља за Град је 4,2 милиона динара. Можда ће им, кажу, ово бути улазница за нове послове јер, поред столарских, нуде и тапетарске услуге, а квалитет им је увек на првом месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи