недеља, 22.04.2012, 08:01 -> 08:41
štampajБесплатна школа кулинарства
У Нишу је први пут организована бесплатна кулинарска обука за домаћице и све који су заинтересовани да нешто науче од познатих гастронома. Петина полазника курса су мушкарци.
Током априла, полазници мале кулинарске школе имају прилику да усаврше теоријско знање и практичне вештине припремања јела.
После теорије, на првом часу практичне обуке, професор нишке Угоститељско-туристичке школе Петар Арсенков, показао је како се декоришу предјела и хладна јела.
Самим изгледом јела може се измамити осмех, заситити људи, али им се може и покварити апетит, објашњава Арсенков.
Двадесеттрогодишња домаћица Милица Миљковић пажљиво слуша и вредно записује све што је за њу ново, како каже, "цаке" које може да усвоји и да јој буду од користи.
Иако је обука намењена првенствено домаћицама, петину од укупно 60 полазника чине мушкарци.
"Намеравам да кад-тад отворим свој угоститељски објекат", каже Иван Кораћ, "и желео бих да кулинарство, моја кухиња, употпуни целину."
Мајстори кулинарства показали су полазницима курса како се прави добар роштиљ.
Месо може да се припрема и на електричном роштиљу, али није то то, кажу мајстори, и зато су тај део обуке организовали на отвореном.
Роштиљ, бар онај лесковачки, припрема се искључиво од јунећег меса, објаснио је лесковачки угоститељ Грујица Ивковић:
"Сечење, сољење, млевење на шајбни од 8 милиметара, после дванаест сати на шајбни од три милиметра, затим се формира и пече."
Обуку су организовали Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша и градска општина Пантелеј.
"Желели смо да им покажемо који су то савремени трендови у припремању хране, али и како се припремају наша национална јела", каже Зоран Мирашевић, председник Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша.
Интересовање за курс било је велико, па ће ускоро бити организована још једна таква обука, а већ на јесен и обука за припремање славских јела.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар