недеља, 15.04.2012, 08:31 -> 10:43
Чувари традиције у Сирогојну
У Музеју на отвореном "Старо село" млади из Сирогојна, Лондона, Београда и Ужица уче традиционалне технике осликавања и бојења јаја. Радионице се организују већ десет година и увек су добро посећене.
Музеј на отвореном "Старо село" у Сирогојну већ десет година организује радионице у којима деца уче традиционалне технике осликавања и бојења ускршњих јаја.
За тридесетак учесника радионице, техника шарања јаја воском била је несвакидашњи изазов. Судећи по ономе што учесници радионице кажу, стрпљење, машта и веште руке савладали су ту технику без тешкоћа.
"Ја сам овде дошла да научим другачије да фарбам јаја", објашњава Никола Кузмановић из Лондона. "Сада сам радила пенкалом, с воском и ватром."
Деветнаестогодишњи Марко Авакумовић из Сирогојна каже да га је увек занимало цртање и фарбање јаја и да у Старо село долази да нешто научи о традицији и култури.
"Баш је занимљиво, посебно с воском", каже Сара Новаковић из Београда. "Овде сам научила да цртам воском и да на Велики петак треба да фарбам јаја."
Кроз радионице Музеја у Сирогојну до сада је прошло више стотина деце која су, уз научене технике бојења, кући понела и нова сазнања о традицији, вери и ускршњим обичајима.
То и јесте сврга ових радионица, каже Никола Крстовић, историчар уметности Музеја Старо село у Сирогојну - да се повежу прошлост и садашњост, да овладају техникама које су до сада могла да виде само на филму.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар