Монтано или Монтено, тест за злобне и лаковерне

То што се мрежама ширила лажна вест да је РТС помешао слике два преминула певача није штета за РТС, али јесте проблем за оне који су то ширили, ако су заиста поверовали да је то тачно.

Када је до нас дошла монтирана слика на којој у вести о смрти Велибора Миљковића званог Тони Монтано стоји лик Кемала Монтена могли смо само дубоко да уздахнемо.

На први поглед нам је било јасно да ни по формату ни по садржају то није наша страница, али смо знали да ће бити много оних који те разлике не уочавају. И навалиће да то деле убеђени да нешто поентирају. А, заправо, пристају да буду корисни идиоти.

Међу њима је, свакако, известан број једноставно пакосних. Ако су и били свесни да је у питању монтажа, ширили су је даље, да би пљуцнули на РТС и проверили колико има оних који ће ту пљувачку да прогутају и проследе пријатељима.

Има оних којима је РТС лака мета у сваком незадовољству. Шта год ко урадио, за њих је одговоран јавни сервис. Таквима је бесмислено одговарати, наљутиће се на истину, то смо видели много пута.

Обраћамо се онима који су поверовали да је РТС заиста помешао фотографије, а да то нису покушали на било који начин да провере. Тиме су се сврстали међу лаковерне и спремне да загризу сваки мамац, само ако је довољно примамљив и шарен.

Е, то је веома опасно, тако несвесно постајеш део руље уместо медијски писменог грађанина, како већина њих себе доживљава јер, ето, умеју да шерују, лајкују, и понекад да помало хејтују. Поражавајуће је када то раде колеге које би морале да знају како се утврђује истина. 

Спин доктори обожавају такве па повремено лансирају лажне вести тек да виде колико далеко ће то да оде и ко ће све да се упеца. Некада то раде и шаљивџије, из истих разлога, али без задњих намера. Ова „шала“ са два певача више нам личи на то. На пакосну досетку која је отишла предалеко.

Ко ради, тај и греши, а ко много ради може чешће и да погреши, то ће вам рећи свако ко ради у медијској кући, па и у РТС. Некада погреши човек, некада вас изненади техника, а деси се и да удруже снаге. Али овога пута није се догодило баш ништа од тога. 

Зато лаковернима препоручујемо да се, себе ради, мало медијски образују јер би могли да наседну на нешто много горе, а са озбиљним последицама. Ко год је поверовао да смо заиста помешали Монтена и Монтана, Кемала и Тонија то јест Бору, не треба себе да вара – лаковеран је и користан.

А био је на два клика од истине.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије