Читај ми!

Слушате ли омиљене књиге

Читате ли књиге? Ако је одговор: немам времена, онда је звучна књига таква да нећете имати изговор. Седнете, рецимо, у ауто и кренете на Златибор. Док стигнете за три сата и 20 минута (делом новим ауто-путем), можете прочитати Андрићеву "Проклету авлију" која тачно толико траје у извођењу Синише Кукића.

Кад се спомене звучна књига, већина одмах помисли да је реч о издањима за слепе и слабовиде која нису од велике користи онима који воле да окрећу странице папирних књига или листају електронске књиге. Последњих година то се увелико променило.

Ваља одмах разјаснити. Постоје две врсте звучних књига. Прве су оне које се праве за слепе и слабовиде и намењене су само њима. Друге су намењене људима који немају довољно времена, или стрпљења да држе књигу у рукама а ипак би волели да прочитају, или "прочитају", нешто.

Прву врсту књига одликује "равно" читање једног или више глумаца. Изведба је безизражајна, зато да би била неутрална, јер људима без вида није потребна интерпретација, већ информација на основу које ће замислити књигу. Друга врста звучне књиге је првима, дакле слабовидима, практично неупотребљива. Те звучне књиге читају глумци демонстрирајући своју гласовну уметност и интерпретацију.

Ова друга врста звучних књига о којој ћемо овде говорити дете је аутомобила и дуге вожње до посла и натраг. Емитује се у интими аутомобила, али све чешће на дигиталним носачима звука у јавном превозу и приградским возовима којима се многобројни Европљани враћају кући с посла. Тако је и код нас: када у четири после подне радним данима погледате гужву ка мосту "Газела", готово пожелите да нешто "прочитате" у колима.

Када питате Немца коју звучну књигу памти, вероватно ће вам казати да је то "Смрт у Венецији" Томаса Мана коју сјајно интерпретира Карл Марија Брандауер; ако питате Италијана, казаће вам да је непревазиђен Дантеов "Пакао" у Бењинијевој интерпретацији; ако питате Енглеза, то је, наравно, "Хамлет" у интерпретацији Лоренса Оливијеа у улози Хамлета.

Каква је ситуација код нас? Пре неколико година шачица издавача покушала је да се учврсти на тржишту аудио-књига. Данас је тешко наћи издања "Орланда", "Нашег печата" и других. 

Свему је вероватно крив интернет. Снимци су се једноставно појавили на доступним каналима и постали преко ноћи својина свију. Тамо се мало мари за ауторство, па тако на разним платформама можете пронаћи понуду класичних текстова, али рецимо, немате назив глумца који текст интерпретира. Кога је брига?

Ако баш нисте толики заштитник ауторских права, ипак можете пустити "Вођу" Радоја Домановића, али ћете тек уз доста муке сазнати да текст сјајно интерпретира Момчило Мурић.

Да је ситуација далеко од сређене и доступне говори и податак да је још 2013. године великан глумишта Петар Божовић ванредно прочитао/одглумио "Књигу о Милутину" и да је издавач "Орландо" обећао излазак аудио-књиге, али она до данас није доступна писцу ових редова, осим у облику демо-издања које је имао у рукама.

Има још издања која су постала легендарна, јер су недоступна. Имамо два "Горска вијенца" у аудио-издању. Надмећу се Петар Божовић и Данило Лазовић. Можете ли то да покушате да пронађете и упоредите? Не треба ни спомињати какво је благо чути читање романа "Време смрти" и то самог писца Добрице Ћосића (издање "Службени гласник"), нарочито ако се зна да је писац покојни, те је са овог света са њим отишао и његов глас...

И ту се негде круг затвара. Чини се да је реч "тржиште" кључна. У великим ланцима наших книжара ("Делфи", "Вулкан") готово је немогуће пронаћи звучну књигу, а ако се и угледа, она није на ударном месту. Оваква ситуација демобилисала је издаваче, а помоћи ниоткуда.

Да ли би наша кућа са трајним снимцима које поседује и помало заборављеном јавном функцијом коју има у њиховом снимању и чувању, могла да помогне аудио-књизи?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару