Коронавирус - најлепши вирус у историји

Отказан је избор за мис света, лепотице више не шетају модним пистама Милана, а тамошње луксузне кројаче озбиљно сумњиче да су виновници највеће епидемије у Италији и Европи. Да ли је током короне остало ишта лепо? Јесте само једна ствар: ове године мис лепоте је сам коронавирус.

Ненашминкан, под електронским микроскопом баш не изгледа као нешто посебно. Сива позадина, а он се на њој усадио као неки јајасти чичак. Фамозни пипци који су разлог његове изузетне прилагодљивости (и чак кажу лукавства) кад доспе у наше тело, једва се виде.

Али, молим вас: да ли и најлепше манекенке света изгледају тако заводљиво без шминке? 

Ово је под микроскопом коронавирус који је извор страха, али чудновато и лепоте ове збуњујуће 2020. године.

Све што коронавирусу недостаје на овој црно-белој фотографији надоместили су маштовити илустратори. Забављали су се годинама илуструјући феномене дубоког космоса, али мода се променила. Сада је требало илустровати корона вирус у свој његовој лепоти.

Плава позадина и дивне бућке црвених пипака свуда распоређени по савршеној сферичној површини. Примећујем да су многи себи дали машти на вољу, али у свим верзијама насликаног вируса, доминирају његови црвени пипци. Мој фаворит је ова верзија. 

Сива, сомотска позадина, као код најлепших морских сунђера, и прелепе, вунасте пуфнице пипака. Доминира савршена лоптаста површина, а ја, као класични филолог, не могу да се не сетим филозофа и песника из шестог века пре нове ере Ксенофонта, који је направио праву малу револуцију у представи бога. 

Казао је Ксенофонт да бог мора бити савршен, отуд не може бити антропоморфног облика, јер људско тело није потпуно са свих страна. Бог - вели Ксенофонт - мора бити лоптастог облика, јер ће само тако сва његова дивинизујућа својства бити иста са свих његових страна. И ето нама лоптастих богова. 

Грци су се овом умовању, наравно, смејали, те мучени Ксенофонт никад није био славан нити утицајан као, касније, драматичар Софокле, али не мари: једна од најнеобичнијих представа богова (ондашњих илустрација) је остала. Око године 540. године пре нове ере, Ксенофонтово умовање замислило је на овај начин божанства. И ево нама, након 2.560 година - коронавируса. 

Није ли тачно онакав каквим је Ксенофонт замишљао богове: једнако леп са сваке стране, тачних пропорција, нигде није ни слабији, ни јачи! 

Ничег превише, ничег премало!

Ипак, над нечим другим треба да се замислимо. Откуд потреба да се нешто што је упропастило ову годину, уморило већ близу милион људи и највероватније обележило свет рецесијом (и глађу тамо где нису чули за ову економску реч) - откуд, дакле, потреба да се то нешто представи лепим?  

Постоји нешто дијаболично у људској природи, о томе сам већ писао у овим колумнама. Циници се рађају и обнављају једнако у свакој генерацији. Што је грозно - има неку своју лепоту. Што уништава људски род - има неко божанско својство јер "чисти човечанство". Што нема ума - лепо је баш зато што је безумно (и самим тим бестијално, односно прелепо сурово). 

Нећемо се много замарати па схватити да је ово неонацистичка представа света, али она се тако лепо сакрива иза дивљења једном вирусу. Ко може да нас оптужи да смо неонацисти само зато што волимо коронавирус? Јесте, човек је несавршен са сваке стране. Нема, како каже Ксенофонт за богове, чула распоређена једнако са свих страна. Не воли једнако свим деловима свог тела, али - умире. И пати. И воли. 

И убија га тај савршени живи створ. 

Упркос томе, неки му се диве све више, па ме неће чудити ако у неким чудноватим деловима света (или, рецимо, и код нас) настану нове секте и нове цркве посвећене савршеном убици: лопти са прелепим пупољцима црвених пипака. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару