Ево зашто градови треба да организују дочек Нове године

Већ данима размишљам о тексту који сам недавно прочитала на Фејсбуку. Наиме, на профилу групе људи из једног војвођанског града, објављен је текст који је наводно написала њихова суграђанка. Одавно нисам прочитала нешто толико депресивно, мрачно, буквално безнадежно. Прочитах и остадох на тренутак без текста.

Описујући живот у варошици која, по њеном мишљењу, незаустављиво пропада, дотакла се свих детаља суморне свакодневице од пропадања индустрије, одласка младих, али и старијих у веће градове и иностранство, преко све празнијих школских клупа и вртића, затварања биоскопа, кафића и дискотека, недостатка било каквих културних и забавних дешавања, до болести које буквално косе и младе и старе.

Знам тај градић доста добро и свесна сам да је већина њених запажања тачна, али не могу да прихватим толики песимизам. Једноставно не могу.

У међувремену, обрадовала ме је вест да ће баш у том граду за дочек српске Нове године наступити позната београдска рок група. Таман помислих да ће то унети бар мало позитивне енергије и осећаја да се ипак и тамо нешто лепо дешава кад оно, стиже апел групе грађана који преноси и београдска штампа. Они траже да се концерт откаже, а средства преусмере у хуманитарне сврхе.

Повезујем, логички, оба текста, али ми не иде баш најбоље. Прелазим на једноставнију варијанту. Слушам шта ми говори интуиција или, романтичније, душа.

По карактеру и животном ставу увек бих изабрала да помогнем, да будем рационална уместо да се забавим и не мислим на сутра. Мојим пријатељима, познаницима, али и љубитељима ове наше рубрике јасно је да "бринем све бриге овог света", да се оптерећујем сваком и свачијом невољом, али у овом случају "душа" ми говори другачије.

Зашто мештанима градића који се гуши у невољи, песимизму и некој неописивој војвођанској монотонији одузети тај један дан у којем би могли да се забаве и бар на тренутак забораве на свакодневне муке?

Знам да многи неће разумети ово што пишем, да ће ме критиковати, али пре него што и ви учините исто, размислите.

Лепо је и добро бити хуман и свака таква иницијатива заслужује подршку, али мора ли баш овако, мора ли "преко леђа" већ довољно уморних и депресивних мештана ове варошице?!

Осим два-три дана током лета тамо се готово ништа не дешава. Биоскоп ради само пар пута годишње, позоришта нема, нема концерата, фестивала, вашара. И сви су тога свесни, и сви се (као што написа она жена с почетка приче) осећају заборављено и изоловано. Концерт београдских рокера свакако не може много тога да промени, али бар ће им то једно вече бити лепо и пријатно.

А што се тиче хуманости за њу увек има места и прилике. Верујем да би потписници апела могли сасвим лако да се организују и да баш на овом концерту прикупљају средства за своје акције. Верујем, исто тако, да би се и рокери одазвали позиву да део зарађеног новца поклоне у хуманитарне сврхе. Тако би, како она народна каже, био "и вук сит и овце на броју".

Можда сам, вођена неким својим унутрашњим осећајем, све погрешно закључила и можда превише верујем у моћ једног лепог дана, али сигурна сам да се због њега ништа лоше неће десити.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару