Сезона удварања НИН-овој награди

Захуктава се трка око НИН-ове награде. Све и ове године подсећа помало на удварање најлепшој девојци у школи. И овог пута пет до шест "најбољих момака" јој се препоручују, а вероватно је да је неће добити ниједан од њих...

Нобеловац Џон Неш млађи (осликан у сјајном филму Бриљантни ум) направио је утицајну економску теорију по којој није економски исплативо ако више чинилаца крене да купује или продаје исти производ у исто време.

Упоредио је то са најлепшом девојком на колеџу којој се увек удвара у исто време пет или шест најпопуларнијих момака и ниједан је по правилу не добије, јер се сударају у набацивањима.

Слично је и са НИН-овом наградом. Сваке године барем тридесет романописаца сања да је добије, а пет или шест њих мисле да су је по свему заслужили. Током децембра је традиционално код нас сезона удварања НИН-овој награди. Најбољи "момци" користе неколико опробаних метода.

Да кренемо од оне традиционалне. НИН-ов жири треба уверити да сте написали важну књигу. Издавач је продаје под насловима "непролазно" и "толико година смо ово чекали", а писци филују друштвене мреже својим промоцијама, ласкавим изјавама угледних писаца (а међу њима нарочито ранијих добитника ове награде). Ова традиционална метода удварања одликује се провереношћу и ширином акције, али ту је још домишљатих приступа.

Други писци јавно говоре како им није стало до те награде, како је она потрошена, како су они били пристали за њу пре деценије и више, како у нашем друштву више ништа не може помоћи продаји књиге која је мртва. Ето зато и баш стога што је књига на издисају, они су ове године штампали своје ремек-дело, наравно у папирном облику.

Трећи би могли да се назову "дрским љубавницима". Такви су слични онима који у Шекспировим трагедијама упадају драгани у спаваћу собу кроз отворени прозор терасе. Преведено на ниновско децембарско удварање то значи да се користе већ опробаном методом вештачког чувања књиге од објављивања до последњих дана децембра.

Онда груну са издањем дан или два пре коначног избора пет најбољих. На овај начин, наводно мудро прескачу шири и ужи избор и, играјући на све или ништа, надају се уласку у само финале или тоталној пропасти (чик ако то жири сме).

Четврти писци живе у иностранству и тобоже не стижу да раде на свом маркетингу у домовини. Они су, међутим, унапред написали роман по укусу жирија и од своје појаве начинили веома модеран производ. Уз чињеницу (за коју нико не сме да зна) да имају своје лобисте у жирију и око њега, они седе по барселонама и лондонима и надају се да ће им зазвонити телефон који почиње са +381...

Пети романописци су најдомишљатији. Они се држе као да су НИН-ову награду већ добили. Честитају најбољима и славодобитно констатују како ова утакмица није за њих. Они су већ класици и изнад тога су.

А НИН-ов жири за то време ћути, изиграва колективног мудрог Нестора и као она најлепша девојка школе држи се недодирљивом и неосвојивом. Да ли жири пажљиво чита и вреднује сва пристигла дела па зато не стиже да се осврне на "најбоље овогодишње момке"? Ево логике статистике, па нека на основу ње просуди сваки читалац овог текста.

Ово су подаци. На такмичење за НИН-ову награду сваке године стигне 200 романа, што чини преко 60.000 страница текста. Ако сваки члан НИН-овог жирија чита 100 страна дневно (што је огромни и готово недостижни просек читања студената светске књижевности), морао би све пристигле романе да чита 600 дана или око 20 месеци! Ово значи да би НИН-ова награда сваке године каснила преко осам месеци и читање нових романа никако не би стигло њихово писање.

Ако жири чак и подели пристигле романе на пет делова, па потом унакрст читају одабрана дела, сваки члан жирија морао би да чита по сто страна дневно током више од шест месеци - што значи да би од априла до октобра требало само да седи и чита. Таман што једну гомилу романа заврши, стиће ће му нови романи на сто...

Остављам читаоцима овог текста, не инсинуирајући било шта, да само према цифрама процене да ли се жири служи оваквим марљивим радом или нечим другим.

Има ли ту ипак мало места за наше "главне фаворите"? Може ли члан НИН-овог жирија да подигне поглед и уочи нешто од њиховог препоручивања?

Нека и ово процени сваки читалац овог текста за себе, а нарочито они који ове године примењују неку од сезонских акција препоручивања НИН-овом жирију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару