Фејсбук је постао старачки дом

Последњих дана друштвене мреже преплављене су обрађеним фотографијама које показују лица ваших пријатеља и познаника старијим него што јесу. Дојучерашњи тренд младости и идеалних пропорција лица и тела заменила су лица са борама, старачким пегама, седим брадама и косама. Шта се дешава? У питању је "Фејсап", апликација која мења корисничке фотографије и чини их млађим или старијим.

Фејсап апликација је заправо доступна већ неколико година, али је тек однедавно постала центар дешавања на друштвеним мрежама, где је више милиона људи искористило прилику да сазна како ће изгледати за 50 и више година.

Са апликацијом сам се сусрела сасвим случајно пре пар дана.

Док сам се са педесетак људи знојила у препуном аутобусу без климе, а који се вукао преко моста, решила сам да скратим време тако што ћу погледати шта има ново на друштвеним мрежама.

Отворим апликацију и тамо ме дочекаше фотографије пријатеља. Ту су оне мени знане очи и препознатљиви осмеси, али и седа коса и лице пуно бора.

Гледам и питам се – шта се дешава? Да нисам од умора и врућине пала у кому и пробудила се деценијама касније. Али не...

И неколико дана касније те објаве се понављају. Питам друга шта се дешава, а он уз шеретски осмех одговара "Фејсбук је последњих дана постао старачки дом".

"Ајде, Биљана, пробај и ти ту апликацију, да видимо како ћеш изгледати за неколико деценија", наставља он.

А мени се нешто ту и не улази. Нисам заинтересована да видим себе неколико деценија старију, са седом косом и избораним лицем. И не, не плашим се свог изгледа у старости. Није суштина у старости већ у старењу.

Не желим да прескочим толико важних тренутака у животу – лепе али и оне мање лепе јер живот наравно није бајка, састоји се из успона и падова, и све то треба преживети у реалном времену.

Желим да путујем – осетим Њујорк, изгубим се међу туристима на Тајмс скверу и одгледам бар две представе на Бродвеју. На листи жеља су и карневал у Рију, скок падобраном и да бар једном истрчим маратон.

Кад дође време за то, са човеком свог живота формирам породицу и уз њега и децу добијем понеку седу и бору на лицу. Ту врсту старења могу и да замислим, али не и ову на клик преко апликације.

Поред много лепих догађаја (рађања, прослава, осмеха), спремна сам и за оне не тако лепе тренутке у животу који ће се неминовно догодити и оставити боре које желим да зарадим, а не да ми их нацрта апликација.

Шта ће људима апликација која убрзава старење и време. Мени треба нешто што зауставља време у тренутку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару