Читај ми!

Дан државности крши Устав

Обележавање 25. новембра као Дана државности на нивоу државних институција представља кршење Устава БиХ, рекао председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо свим амбасадама у БиХ у којем их обавештава да би обележавање 25. новембра као Дана државности на нивоу државних институција било кршење важећих прописа и игнорисање Устава БиХ.

"Чињеница је да овај дан не постоји ни у једном закону нити званичном акту БиХ. Као такав он не може бити обележаван као празник на нивоу заједничких институција БиХ", наводи се у Додиковом писму.

Председник РС подсећа да се 25. новембар празнује као Дан државности у Федерацији БиХ, али да Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон према којем би се овај датум обележавао на нивоу заједничких државних институција.

Према његовим речима, крајње је време да се престане са праксом грубог игнорисања стварности и постојећег правног оквира, као и са, како каже, још грубљим и неукуснијим присвајањима тековина антифашистичке борбе народа бивше Југославије.

"Нико нема право да то чини, а поготово не на уштрб и противно вољи српског народа који је у антифашистичкој борби дао убедљиво највећи допринос", навео је Додик.

Додик је даље оценио да се 25. новембар не прославља као празник ни у великом делу Федерације БиХ, истичући да тај датум није празник, а посебно не Дан државности БиХ, без обзира на то што два члана Председништва БиХ тим поводом организују пријем.

"Реч је искључиво о злоупотреби и покушају манипулације којом се тај датум приказује као празник државе у којој сте акредитовани као дипломатски представници, а са циљем наставка доминације политичке воље једног народа над друга два", закључио је Додик.

У Федерацији БиХ се 25. новембар обележава као Дан државности БиХ, док се у РС тај датум не празнује, пошто на нивоу БиХ никада од потписивања Дејтонског споразума није постигнут консензус о закону о државним празницима, па ентитети сами одређују своје државне празнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару