Читај ми!

Љубљана добија Исламски центар

Идејно решење за изградњу Исламског културног центра у Љубљани изабрано на међународном конкурсу. "Свако ко има своју веру мора имати и свој простор", истако градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

На међународном конкурсу за архитектонско решење Исламског културног центра у Љубљани, од 44 приспела рада, изабрано је решење објекта са отвореним простором и једноставним изгледом, који ће бити комбинација апстрактног језика модерне европске архитектуре изражене модерним кубичним облицима, рекао је заменик градоначелника Љубљане Јанез Кожељ представљајући објекат.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић је, коментаришући избор, нагласио да је изградња Исламског центра пројекат, који се по значају за Љубљану може поредити са пројектом културно-привредног и спортског центра Стожице, и нагласио да му је "увек било тешко када су муслимани на свој највећи празник били гости љубљанских спортских дворана".

"Свако ко има своју веру мора имати и свој простор", рекао је још Јанковић, који грађевинску дозволу за објекат очекује до краја идуће године.

Љубљански муфтија Неџад Грабус сматра да љубљанска џамија "никада није проблем муслимана, већ оних који одлучују о томе да ли ће се градити или не".

"Ми као европски муслимани сигурно ћемо бити поносни на овај пројекат", рекао је Грабус.

До данас су, према његовим речима, трошкови износили пет милиона евра док укупни трошкови изградње још нису познати.

Љубљански градоначелник Зоран Јанковић и муфтија Исламске заједнице у Словенији Неџад Грабус потписали су уговор 2008 године о продаји земљишта за изградњу Исламског културног центра.

Јанковић је, између осталог, тада похвалио и Католичку цркву, пошто је подржала изградњу џамије. Исламска заједница у Словенији била је једина која се јавила на конкурс за куповање земљишта између Пармове и Курилниске улице, која је у просторном плану намењена изградњи џамије.

Полазна цена за 11.364 квадратних метара земљишта је била 402 евра за квадратни метар, односно 4.568.328 евра, а Исламска заједница понудила је евро више.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару