Читај ми!

Годишњица пада Вуковара

Вуковар обележио 20. годишњицу пада града 1991. године. Комеморативном скупу присуствовали председник Хрватске Иво Јосиповић и премијерка Јадранка Косор. Према званичним подацима Хрватске, током опсаде Вуковара погинуло више од 1.600 људи, а око 1.200 рањено.

У Вуковару је обележена 20. годишњица пада града 18. новембра 1991. године. Манифестацијама присуствује државни врх Хрватске на челу са председником Ивом Јосиповићем и премијерком Јадранком Косор, бројни политичари, учесници борби за град и више десетина хиљада грађана.

"Овај град нам је симбол и мотивација да радимо више и боље. С тугом се сећамо свих оних који су положили живот за обрану Вуковара и Хрватске, али смо и поносни на њих, јер су нам оставили највреднију поруку, љубави и родољубља. Колона сећања говори колико људи цене тај део хрватске историје", рекао је председник Јосиповић истичући да је "Вуковар хрватски понос".

Јадранка Косор је рекла да је Хрватска дужна да се обавеже да успомену на погинуле и нестале не заборави.

"Питање несталих особа које још увек тражимо мора бити нулто питање у разговорима са суседном државом. Морамо их пронаћи, а сви они који су одговорни за страдање Вуковара и Вуковараца морају одговарати", рекла је премијерка новинарима.

Обележавање Дана сећања на жртве Вуковара 1991. године, под мотом "Храбри људи", почело је комеморативним скупом у дворишту вуковарске болнице, после чега је колона у којој су били и Јосиповић, Косор и друге делегације положила венце и запалила свеће.

После проласка градским улицама, делегације су, на Меморијалном гробљу, положиле венце и запалиле свеће.

Колони сећања прикључили су се и бројни политичари и кандидати за места у Сабору на изборима 4. децембра, међу њима и Зоран Милановић. Предизборна кампања у Хрватској данас је замрзнута, јер политичке странке и кандидати на предстојећим изборима вуковарске догађаје нису хтели да користе у предизборне сврхе.

Према службеним подацима Хрватске, борбе за Вуковар почеле су 25. августа 1991. У наредних 87 дана, погинуло или умрло 1.624 особе, док је 1.219 људи рањено. Неслужбено се говори о више од 3.000 погинулих или убијених и најмање 2.500 рањених, као и више од 7.000 хрватских војника и цивила одведених у логоре у Србији.

Жупанијско тужилаштво у Вуковару саопштило је да се за ратне злочине у граду судило у Вуковару, Осијеку, Београду и Хагу. До сада је на вуковарском суду процесуирано 65 особа и покренута још 62 предмета против непознатих починилаца. Хрватску судови осудили 24 особе, од чега њих 17 у одсуству.

Тим подацима нису обухваћена суђења за злочин на Овчари, вођена на београдском суду и хашки процес против вуковарске тројке. Још се чека почетак поступка по оптужници против Вељка Кадијевића и врха ЈНА, прослеђеној осијечким правосудним органима, као и шта ће бити са пријавом против 19 официра ЈНА на челу са Кадијевићем због бомбардовања вуковарске болнице.

За хапшења и ликвидацију преко 20 српских цивила у лето 1991. пре почетка борби за град нико није одговарао нити су подигнуте оптужнице.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару