Читај ми!

Протест подгоричких студената

У Подгорици одржан најмасовнији студентски протест у протеклих 20 година. Студенти траже боље услове школовања и више новца из буџета за државно високо школство. Одржани перформанси испред зграде Ректората Универзитета и парламента Црне Горе.

Неколико хиљада студената у Подгорици, на најмасовнијем студентском протесту у последње две деценије у Црној Гори, изразило је незадовољство стањем у високом образовању и затражило боље услове студирања.

Уз звуке добоша, неколико хиљада студената је шетњом и перформансом од зграде Ректората Универзитета Црне Горе до зграде парламента, протестовало због стања у високом образовању, а њихов протест подржало је десетак професора.

"Дошло је време да студенти Црне Горе устану. Доста смо били тлачени и доста смо ћутали", рекао је један од вођа студентског протеста Петар Голубовић, испред црногроског парламента.

Студенти траже мање школарине, повећање буџета за високо школство и државни универзитет за који се сада издваја 0,94 одсто буџета, док се буџет за образовање из године у годину смањује са 17 милиона евра 2008. на 13,3 милиона евра ове године, рекао је Голубовић.

Студенти су поручили да неће дозволити да се буџет државног универзитета смањује на рачун приватних, од којих у једном сувласнички удео има и бивши црногорски премијер Мило Ђукановић.

Они су тражили и боље услове превоза, право на бесплатно школовање, као и да им дипломе не буду "безвредне", већ да имају једнаке шансе за запослење по окончању студија.

Анонимне претње студентима

Уочи данашњег протеста један од студентских вођа из Никшића Огњен Јововић, изјавио је да му је прећено смрћу и од надлежних тражио физичку заштиту. "Несоју, срам те било. Ово није студентски протест, ово је политизација. Шпијуне српски. Чека те гепек", прочитао је Јововић садржину претеће СМС поруке.

Студенти су се током шетње задржали на неколико места у граду, пословном тргу Вектра где су седишта великих компанија и банака и зграда министарстава испред које су узвикивали "Дабогда се сви запослили!".

Студенти су се повицима "Лопови, лопови", задржали и испред кафеа "Маша" и "Гранд", у којима су стални гости припадници црногорског политичко-пословног естаблишмента.

Повицима негодовања студенти су прозвали посланике испред зграде парламента, али се нико од посланика који су се налазили на редовном заседању, није придружио студентском протесту.

Председник црногорске скупштине Ранко Кривокапић је Радију Црне Горе изјавио да држава разуме захтеве студената, њихову потребу за бољим статусом и за "правим" запослењем, али и да парламент није адреса за проблеме студената већ да је то извршна власт.

Кривокапић је, међутим, додао да ће скупштина "ту да помогне у свом делу како би се заостаци из периода кризе и транзиције поправили и студентима који су будућеност ове земље, дао заслужени статус".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару