Читај ми!

Затвор за "Пуме"

Жупанијски суд у Загребу осудио петорицу бивших припадника 7. гардијске бригаде Хрватске војске "Пуме" због стрељања шесторице заробљених припадника Војске Републике Српске 1995. године. Двојица оптужених ослобођена кривице.

Петорица бивших припадника 7. гардијске бригаде Хрватске војске "Пуме" осуђени су у Жупанијском суду у Загребу на казне од две до шест година затвора због стрељања шесторице заробљених припадника Војске Републике Српске 1995. године.

Двојица оптужених, првооптужени бригадир Емил Црнчец и Горан Гаћа, ослобођени су кривице за ратни злочин над ратним заробљеницима у акцији "Маестрал 2" 9. и 10. септембра 1995. у местима Млиништа и Халапић код Гламоча у БиХ.

Судско веће, којим је председавала судија Маријана Гарца, на по шест година затвора осудило је Тихомира Шаворића и Ненада Јуринца, док је пет година добио Анто Новачић. Због помагања у злочину на по две године осуђени су Роберт Прецехтјер и Роберт Бевак.

У притвору су задржана само тројица осуђених на по шест и пет година затвора, док ће остали бити на слободи до правоснажности пресуде.

Тужилаштво је теретило седморицу бивших припадника "Пума" да су у акцији "Маестрал 2" 9. и 10. септембра 1995. ликвидирали шесторицу ратних заробљеника ватреним оружјем по команди сада покојног команданта бригаде "Пуме" Ивана Корадеа.

Суђење је почело почетком марта ове године, а оптужени су током суђења одбацили кривицу за ратни злочин.

Неки од оптужених су покојног команданта "Пуми" Ивана Корадеа описивали као "господара живота и смрти". Иначе, Кораде се убио 2008. године након што је убио петоро људи.

Бивши припадници 7. гардијске бригаде Хрватске војске осуђени су за убиство заробљених војника - Радослава Лакића, Пера Видовића, Петра Јотановића, Драгослава Мутића, Борислава Вукића и једног непознатог мушкарца.

Тела четворице војника ексхумирана су 1996. из масовне гробнице Камен код Гламоча, а мртво тело Радослава Лакића размењено је 1997. на граничном прелазу Стара Градишка.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару